TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2010.
Premijerno izvođenje predstave “Vrtlar”
Korov našeg vremena


Više je razloga zašto se pozorišta odlučuju na saradnju sa drugim pozorišnim kućama, a jedan od njih je svakako kvalitet koji takve saradnje krasi. To je najbolje pokazalo sinoćnje premijerno izvođenje predstave “Vrtlar” iza čijeg rada stoje Gradsko kazalište “Joza Ivakić” iz Vinkovaca i tuzlansko Narodno pozorište.



Priča o vrtlaru koji sa skromnim moćima izražavanja uspjeva postati ličnost kojoj se dive, zapravo je presjek trenutnog stanja u društvu, u kojem vladaju površnost i povodljivost forsirani od medija.



Ti elementi o kojima je prije nekoliko decenija u svom romanu “Prisutnost” pisao i Jerzy Kosinski nisu izgubili na vrijednosti ni nakon toliko godina. U njima je režiser predstave Dražen Ferenčina zajedno sa autorom Davorom Špišićem prepoznao svu težnju našeg društva da pronađe idola i osobu za primjer uspješnosti u zajednici makar je tražili i u neukom čovjeku.



Ulogu vrtlara Jasmina Rasade igrao je Midhat Kušljugić koji je savršeno dočarao težnju skromnog baštovana da se i dalje bavi svojim cvijećem ma koliko ga zajednica isticala, a drugi željeli pridobiti za ostvarenje ličnih interesa.



Glumačku postavu čine još i Elvira Aljukić, Nermin Omić, Nenad Tomić, ali i sjajni vinkovački glumci predvođeni Tatjanom Bertok-Zupković, Majom Lučić i Vladimirom Andrićem. U projektu surađuju i Ivica Duspara koji je zadužen za muziku, scenografija je povjerena Ivici Zupkoviću, a kostime potpisuje Saša Došen.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice