TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2010.
Promovisana knjiga hutbi ˝Stazama dobrih i zahvalnih˝ autora Seada ef. Seljubca


U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sinoć je u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra upriličena promocija knjige „Stazama dobrih i zahvalnih“, autora dr.Seada ef. Seljubca. Promotori su bili dr. Amir ef. Karić i Sevret M. Ćehajić, a moderator promocije bio je Edin ef. Peštalić.



Nakon što je tuzlanski imam, hfz. Merim ef. Đulović proučio ašere, dr.Amir ef.Karić održao je uvodno izlaganje o knjizi i njenom značaju. Opisujući sadržaj knjige dr.Karić kazao je da knjiga sadrži široku lepezu tema, ali da sve one imaju zajednički cilj, a to je da kod slušaoca i čitaoca izazovu potrebu samoispitivanja. „Autor knjige nastoji izoštriti duhovnu dioptriju čitaoca kako bi se ogledali u ogledalu svoje duše, a koja treba da prikaže što ljepšu sliku, kako bi bila što korisnija zajednici“, istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, dr. Amir ef. Karić.



Knjiga „Stazama dobrih i zahvalnih“ sadrži 70-ak hutbi koje su nastale kao produkt autorovog aktivnog posmatranja stvarnosti na koju on pokušava što objektivnije gledati i ponuditi mnogobrojna rješenja. „Ova knjiga je zbirka poruka, savjeta i svojevrsna je hronika raznih događaja iz prvog desetljeća ovoga stoljeća“, istakao je promotor knjige Sevret Mehmedćehajić.

Moto knjige naveden je na njenom početku, a koji ujedno predstavlja i cjeloživotni autorov moto:„ Bože moj Dragi, Ti si moj glavni cilj, a Tvoje zadovoljstvo je ono za čim tragam“.



Dr. Sead ef. Seljubac kazao je da je jedan od razloga nastanka ove knjige i saznanje da su njegove hutbe mnogobrojni imami nebrojeno puta citirali sa minbere, te je i na taj način proizašla potreba za sabiranjem svih hutbi pod jedan naslov, odnosno knjigu.

E.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice