TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2010.
Sinoć u Galeriji ˝Kristian Kreković˝
Otvorena retrospektivna izložba slika Međunarodne likovne kolonije Breške


U Galeriji "Kristian Kreković" u Franjevačkom samostanu u Tuzli sinoć je otvorena retrospektivna izložba slika Napretkove Međunarodne likovne kolonije Breške.


Foto arhiva


Tom prigodom izloženo je 75 umjetničkih djela akademskih slikara i slobodnih umjetnika, nastalih proteklih deset godina na Likovnoj koloniji Breške.

Tajnik HKD "Napredak" Tuzla Ivica Kovačević, ističući značenje kolonije u njegovanju druženja umjetnika iz Mađarske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Češke, naglasio je da je ova godina za HKD "Napredak" od velikog značaja, jer slavi 20. obljetnicu obnoviteljskog rada.

"Ove godine Napredak slavi i podsjeća da je bio domaćih za preko 6000 kulturnih manifestacija i da širom svijeta otvara svoje podružnice kojih danas ima više od 70. Večerašnja izložba također je dio proslave Napretkovih 20 obnoviteljskih godina", istaknuo je Kovačević.

"Napredak je jedno od kulturnih društava koje vodi serioznu kulturnu politiku na svim područjima. Kada se bude pravila neka sociološka i kulturološka topografija Tuzle i Tuzlanske županije, zasigurno će i Likovna kolonija Breške naći svoje mjesto, jer okuplja umjetnike i ostavlja jedan kulturni materijalni trag", rekao je istaknuti tuzlanski umjetnik Ćazim Sarajlić, koji je koloniju i proglasio otvorenom.

(FENA)

Osmrtnicama ba smrtovnice