TUZLARIJE - KULTURA

15.12.2010.
Promovisana monografija ˝Pozdrav iz Bosne i Hercegovine˝


Danas je u Međunarodnoj galeriji portreta održana promocija monografije „Pozdrav iz Bosne i Hercegovine“, autora Magbula Škore.



O monografiji su govorili akademik Enver Mandžić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, i autor knjige mr. Magbul Škoro.



Više od trideset godina Magbul Škoro skupljao je razglednice iz Austrougarskog perioda u BiH. U monografiji u dva toma obrađeno je 2000 razglednica na kojima su prikazani objekti, ljudi, pejsaži i običaji u periodu od 1878. do 1918. godine.

Knjiga je plod višegodišnjih putovanja, razgovora sa ljudima i provjeravanja podataka da bi se uz svaku razglednicu mogao napisati odgovarajući tekst. Svaki grad, manje mjesto, selo, naselje sa pokojom kućom, sve što je iz tog perioda sačuvano, nalazi se u ovoj vrijednoj monografiji u kojoj kroz stare razglednice i odgovarajuća objašnjenja novi naraštaju na vrlo zanimljiv način mogu upoznati prošlost zemlje u kojoj su rođeni.

- Ovo je izvanredna, lijepa, sadržajna, vrijedna knjiga sjećanja i prošlosti nastala nakon mnogo odricanja, putovanja, razgovora. Ljubav i strast kolekcionara ovom knjigom evropsku BiH je otrgla od zaborava, rekao je između ostalog akademik Enver Mandžić govoreći o periodu zlatnog doba razglednica koje je iza nas, ali u ovoj knjizi su sačuvane najljepši primjerci.



Knjiga sa razlogom nosi naslov "Pozdrav iz BiH", jer na velikom broju razglednica i piše pozdrav iz Bosne, ili njenih gradova. Na naslovu prve knjige pozdrav je iz Tuzle, vrijedna razglednica na kojoj su vjerski objekti različitih konfesija, razglednica stara više od sto godina koja govori o Tuzli kakva je i danas, iz koje pozdravljaju ljudi svih vjera i nacija. Ta razglednica i njeno značajno mjesto na naslovnoj strani zapala je za oko načelniku Imamoviću koji je autoru iskreno čestitao i rekao da se oduševio dok je razgledao njegovu knjigu, a zatim i pomalo rastužio shvativši koliko se prije više polagalo na estetiku u arhitekturi.

U dijelu knjige koji se odnosi na Tuzli nalazi se i razglednica nekadašnjeg (prvog) hotela Bristol, koji se prema riječima Imamovića ima namjeru obnoviti u dogledno vrijeme.

Autor knjige Magbul Škoro, svestran je čovjek, po vokaciji politolog, radio je dugo godina kao novinar da bi magistrirao menadžment, a trenutno je načelnik PS Ilidža. Policijski inspektor sa izraženim talentom za pisanje, napisao je i dvije knjige o Sarajevu te je za svoj rad nagrađivan vrijednim nagradama. Poručuje svima, bez obzira na struku, ako imaju želju da pišu neka pišu, neka ostane zapisano i o brici, obućaru nekog grada, a posebno osnivačima gradova o kojima gotovo da ne postoji pisani tragovi.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice