TUZLARIJE - KULTURA

14.12.2010.
U Ateljeu ˝Ismet Mujezinović˝
Promovisana knjiga ˝Naša porodica˝ autora Huseina Bakalovića


Promocija knjige “Naša porodica”, nastala iz priča i sjećanja autora Huseina Bakalovića, održana je u Ateljeu “Ismet Mujezinović”. Promotori su bili: Zlatko Dukić, dr. Bego Omerčević, Edna Klimentić, Irfan Kasumović i Husein Bakalović.



Knjiga predstavlja rezultat želje autora da istraži, prikupi i zabilježi najvažnije podatke o porijeklu, korijenima i prošlosti vlastite porodice, te pokušava otrgnut od zaborava neke pojedinosti iz života samog autora, ali i drugih članova porodice Bakalović. Knjiga sadrži i veliki broj historijskih “crtica” i detalja vezanih za prošlost Gornje Tuzle.



Čitalac će uočiti da se u čitavom kazivanju o užoj i široj porodici prisjeća i drugih, drugova, prijatelja, suradnika iz ličnog i profesionalnog života, uz kraće osvrtanje na same događaje, kad je riječ, naprimjer, o društveno-političkim zbivanjima, bez namjere da se upušta u historijski prikaz tog vremena. Kako autor navodi u knjizi, čini se da se to nije moglo izbjeći, jer je bio sudionik stanovitih prijelomnih razdoblja u našoj zemlji sve do pokušaja njenog potpunog uništenja kao države u toku agresije 1992-1995.godine. Namjera da se sačini porodično stablo nešto širim kazivanjem o samoj porodici i društveno-ekonomskim, političkim i kulturnim prilikama u kojima se ona razvijala, će moći privući pažnju radoznalih i izvan porodičnog kruga.



Glumac Irfan Kasumović čitao je odlomke iz knjige.




S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice