TUZLARIJE - KULTURA

13.12.2010.
U četvrtak premijera ˝Vrtlara˝
Priča o (današnjoj) ljudskoj gluposti


Ljubitelji pozorišne umjetnosti će u četvrtak 16. decembra moći da uživaju u premijernom izvođenju predstave “Vrtlar” nastalu po scenariju Davora Špišića, a u režiji Dražena Ferenčina.



Riječ je o koprodukcijskoj predstavi tuzlanskog Narodnog pozorišta i Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, a koja je ujedno i prvi pozorišni projekat ove dvije kuće.

- Predpremijerno prikazivanje predstave desilo se prošle sedmice u Vinkovcima i publika je imala samo riječi hvale i za glumce i za ovu predstavu koja je aktuelnija danas nego u vrijeme kada je napisan roman “Prisutnost, poljskog pisca Jerzyja Kosinskog po čijim je motivima nastala predstava, kazao je Ivica Zupković, ravnatelj vinkovačkog kazališta i ujedno scenograf predstave.
“Vrtlar” je satirična priča o čovjeku koji cijeli svoj život provodi u svojevrsnoj socijalnoj izolaciji radeći kao vrtlar na velikom imanju. Nakon smrti vlasnika imanja on sve više izlazi u vanjski svijet u kojem se zbog oskudnog vokabulara ne snalazi dobro, ali to njegova okolina ne primjećuje. Naprotiv, njegova okolina u suvislim frazama vidi dubokoumne izjave što ga dovodi i do kandidature za predsjednika države.

- Koliko je ova priča aktuelna danas u vrijeme kada netalentirani ljudi postaju mega zvijezde lako je zaključiti i to je naša poruka publici koja nas bude gledala. To je priča o ljudskoj gluposti, snobizmu i nepotizmu, ali i o snažnom uticaju medija na konzumente sapunica, reality show-va i zvijezda koje to nikada neće biti, kazao je Nermin Omić koji zajedno sa Midhatom Kušljugićem, Nenadom Tomićem, Elvirom Aljukić, Tatjanom Bertok-Zupković, Majom Lučić i Vladimirom Andrićem čini glumačku postavu predstave.
U projektu surađuju još i Ivica Duspara koji je zadužen za muziku, dok je scenografija povjerena Ivici Zupkoviću, a kostime potpisuje Saša Došen. Plakat i knjižicu za ovu predstavu radio je poznati autor stripa Dubravko Mataković.

Na današnjoj press konferenciji najavljeno je i sutrašnje gostovanje kruševačkog pozorišta sa predstavom “Tvrđava” Meše Selimovića, a po režiji Nebojše Bradića. Predstava se igra sutra u 19.30, a gostovanje ovog pozorišta organizovano je u sklopu velike turneje po zemljama regiona.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice