TUZLARIJE - KULTURA

06.01.2011.
Danas je Badnji dan
Drevni običaji uz pravoslavni Božić


Pravoslavci će i ove godine upriličiti veliko Božićno slavlje. Svečanosti počinju danas na Badnji dan tokom kojeg vladaju posebni običaji.

Na ovaj dan domaćin, ili muški potomak, sa komšijama ili prijateljima, prije izlaska Sunca odlazi u sjeću badnjaka. Odsijeca se od hrastovog drveta i obično je to mladica debljine ruke ili noge.

Badnjak se donosi do kuće i prisloni na vrata, a domaćica iznosi pogaču koju prisloni uz njega. Domaćin badnjak stavlja na ognjište, a djeca prosipaju slamu. Na Badnje veče polaže se na vatru da sagori. Sa badnjom večerom završava se četrdesetodnevni post.



Na Božić trpeza mora biti prepuna različitih jela, jer, prema vjerovanju, to sluti na obilje svega u tekućoj godini. Posebno mjesto na trpezi zauzima česnica u koju se stavlja novčić, uz vjerovanje da će osoba koja ga pronađe imati berićetnu i uspješnu godinu.

Srpsko crkveno pjevačko društvo Njegoš iz Tuzle

Osnivač i prvi predsjednik Donjotuzlanskog pjevačkog društva Njegoš je bio Risto (Jovana) Jovanović, dok je njegova majka Mara, koja je preminula 1903. godine, jednu petinu svoje cjelokupne imovine zavještala društvu Njegoš, čime je postala njegova najveća darovateljica.



Srpsko crkveno pjevačko društvo Njegoš iz Tuzle prije rata okupljalo je širok krug članstva i predstavljalo je značajan dio muzičkog života našeg grada. "Onamo, onamo", "Poj slavuju, poj", "Bogovi silni", "Zvezdam od Ajzenhuta", samo su neke od pjesama koje su bile na repertoaru ovog hora.



Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu rad društva prestaje+, da bi sa ponovnim radom počelo 2003.godine. Vođa hora je prof.mr Branislava Popović, a hor broji deset članova.





Obilježavanje Božića počinje već danas na Badnji dan, a cijela će njegova proslava trajati tri dana. Svečana božićna liturgija održat će se sutra u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice