TUZLARIJE - KULTURA

17.01.2011.
Tradicija horskog pjevanja u Tuzli
Ansambl ˝Iskre˝


Vokalni Ansambl "Iskre" iz Tuzle osnovan je 1974. godine, i potvrda su duge tradicije horskog pjevanja u Tuzli. Osnivač Ansambla je prof. Slavko Jović, kompozitor, profesionalni aranžer, koji je 36.godina uspješno vodio ansambl.



Rođen je 1939. godine, Nižu i srednju muzičku školu završio je u Tuzli, Pedagošku akademiju u Zrenjaninu (Srbija), te Muzičku akademiju u Sarajevu. Ne smijemo izostaviti ni podatak da je prije rata organizovao dvanaest muzičkih festivala za djecu pod nazivom “Majski cvijet”, gdje su nastupali brojni tuzlanski mališani, pa i potpisnik ovih redova, koji je pored pjevanja kod neprikosnovenog čika Slavke učio svirati i harmoniku, a stečeno znanje sačuvalo se do danas, kao i prelijepa sjećanja na taj period života. Gospodin Jović je sa Ansamblom "Iskre" uvijek bio ambasador kulture na muzičkoj sceni Tuzle, a i šire, i prepoznatljiv zvuk koji se rado sluša i voli. Zbog bolesti Slavke Jovića na mjesto novog dirigenta hora prošle godine imenovan je maesto Emir Nuhanović iz Sarajeva.



- Sa Ansamblom "Iskre" sam imao saradnju i ranije, kada smo radili koncert u Sarajevu sa Rikardijem Mutijem, talijanskim dirigentom svjetskog glasa. Nastup "Iskri" tada se pokazao jako dobro. Rikardo Muti je bio zadovoljan kao i ja, i to je jedan od razloga zašto sam odabrao da vodim ovaj hor, i bilo bi mi jako žao da je hor stao. Pokušat ću da uskladim sve svoje obaveze u Sarajevu, a uporedo i u Tuzli. U Tuzli sam dva puta sedmično i nije mi teško putovati, horovi poput "Iskri" su nosioci muzičkog života jednog grada – kaže maestro Nuhanović.





Ansambl "Iskre" je kontinuirano djelovao pri Domu mladih Tuzla, kada je zbog ratnih dejstava u BiH, privremeno prestao sa radom, da bi se 2004. godine ponovo okupio i nastavio sa svojom djelatnošću. Nakon prestanka saradnje sa Domom mladih Tuzla, Ansambl "Iskre" je odlučio promijeniti strategiju svog djelovanja, tako da je krajem januara 2009. godine, zvanično i osnovan kao Udruženje sa sjedištem u JU Bosanski kulturni centar Tuzla. Zbog svog kvalitetnog rada i dugogodišnjeg djelovanja, Ansambl "Iskre" je privukao mnoge mlade ljude. Svojevremeno, djelovao je kao vokalna grupa sa orkestrom, tako da je kroz Ansambl prošlo preko hiljadu članova. Hor je imao više stotina nastupa i samostalnih koncerata te učestvovao na brojnim značajnim kulturnim, sportskim i humanitarnim manifestacijama.



Članica Ansambla, Azra Bektašagić, kaže da je bila presretna kada su se "Iskre" ponovo okupile i nastavile sa radom.

- U horu "Iskre" pjevam od osmog razreda osnovne škole, pjevala sam i nekoliko godina poslije do početka rata u BiH, kada su "Iskre" privremeno prestale sa svojim djelovanjem. Kada je čika Slavko 2004. godine ponovo pokrenuo hor, jako sam se obradovala kao i mnoge “stare” članice. Obnovile smo repertoar, uvrstili neke nove aranžmane koji su privukli i nove članice i sada smo svi skupa jedan uigran i raspjevan tim, a nadasve dobre prijateljice. Nažalost, čika Slavkino zdravstveno stanje mu nije dozvolilo da nas i dalje vodi ali smo imale sreću da nas je preuzeo profesor Nuhanović, te da imamo nesebičnu podršku direktora Bosanskog Kulturnog centra, gosp. Semira Fejzića. Iznimno me raduje i to što kroz naše nastupe doprinosimo razvijanju umjetničke scene i na taj način obogaćujemo kulturni život grada, utičemo na njegovo ponašanje i življenje. Želim da trajemo sa našim gradom i njegovom kulturnom tradicijom, kao i da ga povezujemo sa drugim gradovima i ljudima – kaže za naš portal Azra Bektašagić.

Na repertoaru Ansambla "Iskre", koji danas broji 22 članice, nalazi se tradicionalna muzika naroda Balkana, patriotska muzika, zabavne pjesme, te evergreen muzika, uz pratnju harmonikaša ili koristeći matricu.











Trenutno su u toku pripreme za učešće na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu koji će se održati u periodu od 10.03 – 13.03 2011. godine.

- Počašćeni smo ovim ovim pozivom jer smatramo da možemo puno toga pružiti na ovakvoj manifestaciji, koja nam daje priliku da promovišemo naš Ansambl, grad Tuzlu, a i Bosnu i Hercegovinu – dodala je Bektašagić.



Prije odlaska u Prag, "Iskre" će održati nekoliko koncerata u Tuzli, u prvoj sedmici marta 2011. godine povodom Dana nezavisnosti BiH, a u planu je još nekoliko projekata čije će realizacija sigurno privući pažnju šireg auditorija.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice