TUZLARIJE - KULTURA

16.01.2011.
Crkva u Doknju dobila veliku oltarnu sliku


Filijalna crkva Sv. Ilije proroka u Doknju, dobila je oltarnu sliku. Slika, ulje na platnu, rad je akademskog slikara Mladena Ivešića, profesora na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu.



Slika predstavlja sv. Iliju koji na ognjenim kolima putuje u nebo.

"Koliko mi je poznato to je najveća umjetnička slika ovog kraja, a možda i šire. Radi se o slici veličine oko 40 metara četvornih. Zbog njezine veličine, morali smo za nju izraditi nosivu čeličnu konstrukciju", rekao je fra Franjo Martinović župnik Župe Breške, kojoj ova filijalna crkva pripada.



Važno je naglasiti, navodi župnik Martinović, da je umjetnik sliku darovao crkvi.

"Mladen Ivešić je dobio materijal, a sliku je besplatno uradio, na čemu smo mu zahvalni i ja kao župnik, i župljani, u prvom redu vjernici koji redovito dolaze na mise i druge obrede u dokanjsku crkvu", rekao je fra Franjo.

Inače, isti umjetnik izradio je za crkvu u Doknju i postaje put križa, ulje na platnu, koje su postavljene i blagoslovljene u srpnju prošle godine. Podsjećanja radi, izgradnja crkve u Doknju započeta je 1990. godine, po projektu zagrebačkog arhitekta Zlatka Hanžeka. Svojim vanjskim izgledom ima oblik stiliziranog šatora, po uzoru na biblijska molitvištva. Izgradnja i uređenje crkve do danas nije završena. Razloga je više, a glavni, prema riječima župnika je ekonomska oskudica kod samih mještana Doknja.



"Objekt je prilično povelik, a mještani Doknja nisu imali neku značajniju pomoć sa strane", dodao je. U narednom periodu u planu je uređenje poda, koji je trenutno bez izolacije i pločica, ali i drugih neophodnih radova u i oko objekta i dvorišta crkvenog. Crkva u Doknju stavljena je pod zaštitu sv. Ilije Proroka. Sv. Ilija je zaštitnik i mjesta Doknja i Dokanjaca.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice