TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2011.
Novi početak za tuzlanski bend Punkart


Nova 2011. godina za mnoge znači novi početak i nove planove. Za tuzlanski bend Punkart ona širom otvara vrata za povratak na bh muzičku scenu, sa novim zvukom, stilom i u nešto izmijenjenom sastavu.


Sada trojac, Punkart čine: frontman Haris Alibašić na gitari i mikrofonu, Irena Hujdur na basu i Dario Dizdarević na bubnjevima. Njihova misija je razbiti stereotipe koji se, u posljednje vrijeme, vežu za rock muziku na ovim prostorima, a donio ju je rastući val bendova koji sviraju tuđe pjesme. U tom moru kvantiteta, Punkart se oduvijek isticao kao autentičan i originalan bend.

Da nije riječ o klasičnom alternativnom bendu, govore i činjenice da bend iza sebe ima 4 snimljena demo albuma, kao i dvije turneje po BiH i Hrvatskoj, a ne manjka im ni nagrada. Prvo priznanje za svoj rad Punkart je dobio 2003. godine kada, kao jedan od 30 bendova učesnika festivala Tuzla Live, osvaja drugo mjesto i mogućnost snimanja video spota za pjesmu "Ja sam prevaren".

Iste godine, u okviru Baščaršijskih noći, biva proglašen među četrnaest najboljih mladih bendova na području Federacije BiH. 2008. godine Punkart se pojavljuje na 14. Internacionalnom Festivalu Zabavne Muzike u Bihaću, te sa pjesmom "U Hotelu Zla", osvaja treću nagradu publike kao i apsolutne simpatije, kako gledalaca, tako i žirija.



Nakon kraćeg perioda hibernacije, bend je ponovo na putu da nastavi gdje su stali, a maxi single pod nazivom "Treble Trouble", koji se od kraja 2010. može čuti i skinuti na njihovom oficijelnom MySpace-u, kao i YouTube kanalu, pravo je sredstvo za postizanje tog cilja. Single, popraćen videspotom, čije se objavljivanje očekuje krajem januara, je ujedno i najava za dugo očekivani peti album, koji je najavljen za početak proljeća. O novom zvuku, frontman Haris Alibašić kaže: " Napravili smo nešto što nije još svirano na ovim prostorima, što sam single i pokazuje. Sam album je, koliko - toliko konceptualan, tako da je u formi ostao politički angažovan, ali sve iz nekog drugog lica. Već počinje biti dosadno napadanje i kritikovanje raznih struktura vlasti na isti način."

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice