TUZLARIJE - KULTURA

27.01.2011.
Promovisana knjiga ”Historija islamske civilizacije”


Promocija knjige ”Historija islamske civilizacije” autora Ali Asghara Halebija održana je u srijedu uvečer u Amfiteatru II Filozofskog fakulteta u Tuzli. Promotori knjige bili su prof. dr. Bego Omerčević, dr. Adnan Jahić, dr. Amir Karić, mr. Saeid Abedpour i mr. Fuad Hadžimehmedović.



Knjiga je razultat predavanja iz predmeta ”Historija muslimanske historiografije” i ”Historija islamske kulture i civilizacije” koje je autor knjige Ali Asghara Halebija u protekle tri godine održao u u školi ”Tarbiyete Moderris” u Teheranu.

Prevodilac knjige na bosanski jezik, mr. Fuad Hadžimehmedović je ovom prilikom istakao da je riječ o djelu interesantnom za naše podneblje, budući da je malo ovakvih knjiga enciklopedijskog tipa. Upravo iz tog razloga čitaoci će se moći okoristiti i izvući puno toga zanimljivog.



O ovom djelu, iz perspektive historijskih uvjeta koji se spominju u ovoj knjizi u izgradnji jedne ovakve kulture i civilizacije na promociji je govorio doktor historijskih znanosti dr. Adnan Jahić .



O islamskoj civilizaciji prisutne je upoznao dr. Amir Karić, koji je između ostalog istakao:

"Drago mi je da se ovo djelo pojavilo na bosanskom jeziku. Djelo svjedoči o jednoj osebujnoj islamskoj civilizaciji koja je svoj uspon doživjela u srednjem vijeku. Kada govorimo o srednjovjekovlju kao tami ljudskog duha, ili tamnome razdoblju možemo govoriti samo iz perspektive Evrope, a nikako apsolutizirati to kao da je kompletno čovječanstvo u tom vremenu doživjelo takvu jednu regresiju. Muslimanski genij je u to vrijeme iznjedrio najbolje plodove u domenu znanosti, umjetnosti, graditeljstva i svega onoga što predstavlja ljudski duh. Islamska civilizacija još svjedoči da su u suštini civilizacije hibridni, heterogeni sistemi, jer je islamska civilizacija uzela sve najbolje plodove perzijske, starogrčke, indijske i kineske civilizacije, te ih oplemenila i dogradila, a zatim predala Evropi i bila bitan predujam za pojavu preporoda, odnosno renesanse u Evropi" - rekao je dr.Amir Karić.

Autor ističe da zahvaljujući istraživanjima antropologa i učenjaka historije civilizacije, mnogim zapadnjacima je postalo jasno da su u izgradnji osnova tvrđave kulture i civilizacije ljudskog roda učestvovali svi narodi. Ako danas neke grupe za sebe kažu da su tutori kulture i civilizacije naroda, dok druge ne smatraju uticajnim, posebno u izgradnji kulturoloških aspekata ljudske civilizacije, i zatim na razne načine i neosnovanom propagandom počnu širiti rasizam, trebaju znati da je u dubinama nauke, spoznaje i duhovne kulture naroda rasizam uzaludan i da je dokaz neznanja i gluposti.



Muslimani također moraju više pažnje pokloniti i moraju više razmisliti o svojoj prošlosti i svom stanju. Nauka (koja je korijen civilizacije) je u direktnoj vezi sa događajima, iskustvima, svjedočenjima i analizama; ponekad su to dešavanja iz prirodnih i materijalnih znanosti, a nekad su duhovne i humane znanosti - kaže autor knjige Ali Asgar Halebi.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice