TUZLARIJE - KULTURA

26.01.2011.
Promocija ˝Smijalice˝ izazvala osmjeh na licu posjetilaca


U prostorijama Međunarodne galerije portreta večeras je održana promocija zbirke pjesama Mirele Avdagić pod nazivom "Smijalice".



Dr.doc. Marica Petrović i magistar književnosti Jasna Hadžiselimović, promotori, o trećoj zbirci pjesama pjesnikinje Avdagić, govorile su na način da svako ko već nije, poželi pročitati ovu knjigu i osjetiti ljubav koja se provlači kroz stihove. Emociju koja se ne kupuje, ne stiče, ne uzima, ne krade, rekla je mr. Jasna Hadžiselimović, naglašavajući da tu emociju Mirela Avdagić i pruža i prima. Ljubav se osjetila i u večeras ispunjenoj sali članovima porodice, prijateljima, kolegama, bivšim i sadašnjim učenicima.

Mirela Avdagić ne skriva sebe, u pjesamama se i razotkriva, u jednoj kaže da je "sva od nježnosti satkana, košta ali nije mi žao", pokazuje naklonost, ljubav, piše o majci, djeci, unucima, prošlim vremenima i svemu što je lijepo.



Govoreći o pjesmama koje su pisane na način da se s njima može i pobjeći od svakodnevnih problema, dr.doc. Marica Petrović opaža da su mnoge pisane na način da ne znamo ko ih je pisao, muškarac ili žena. Gospođa Petrović smatra da umjetnost inače, pa ni književnost, ne može i ne treba biti rodna. Današnji trend njegovanja "ženskog pisma" smatra prolaznim, problematika se može po rodu dijeliti ali ne i književnost, te dodaje da bi bh književna kritika, koje istina, gotovo nema, trebala cijeniti prave vrijednosti i ne podlijegati trendovima.



Živimo u vremenu u kojem imamo puno tekstova kojima se podilazi publici, političkoj i društvenoj situaciji, patriotizmu, a sva takva dijela nose pečat trenutka. Poezija Mirele Avdagić je vječna, slažu se promotorke Petrović i Hadžiselimović.

Mirela Avdagić, koja po riječima Jasne Hadžiselimović piše kao osvješteno biće, punim plućima govoreći o sebi, radi i piše već 37 godina.

Na kraju promocije, u kojoj su učešće uzeli i bivši i sadašnji učenici kazujući stihove i svirajući, Mirela Avdagić je rekla da je imala želju da ljudima vrati osmjeh na lice, ukaže na lijepo u životu.



"Smijalice" su njeni unuci koji joj daju radost i koji zaista i imaju smijalice na obrazima, jedan na lijevom a drugi na desnom obrazu. Žena koja ostavlja utisak tople osobe, koja se umije radovati sitnicama, okupila je i mlade i starije u jednoj večeri poezije s koje su mnogi izašli sa osmjehom na licu.

Dr.doc. Marica Petrović na kraju je rekla "ponovilo se".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice