TUZLARIJE - KULTURA

20.01.2011.
U okviru kampanje ˝Moj život je moja pjesma˝
Otvorena izložba ˝Vilendorska Venera˝


U okviru kampanje „Moj je život moja pjesma“, koja ima za cilj borbu protiv karcinoma grlića maternice, večeras je u Galeriji "Lokot" otvorena izložba pod nazivom „Vilendorska Venera“.



Tuzlanski fotografi Senka Hukić i Mirsad Hadžiefendić, na ovoj humanitarnoj izložbi prikazali su 17 slika, odnosno 36 umjetničkih fotografija, s ciljem prikupljanja sredstava za provođenje programa prevencije raka grlića maternice, skretanja pažnje i podizanje svijesti javnosti o opakoj bolesti.



Senka Hukić izložila je sedamnaest minijatura u kominovanoj tehnici, a svi nazivi djela nose ženska imena, iz različitih dijelova svijeta.



- Moji radovi su snimljeni 1989. godine u Pragu, a jedna serija tih fotografija mi je služila za prijemni ispit na Akademiji u Pragu. Radi se o interesatnom materijalu koji do sada nije objavljivan, a s obzirom da sam uspio naći vezu sa večerašnjom temom i izložbom, iz tog razloga su moje fotografije ovdje. Selekcijom sam odabrao one za koje mislim da su najzanimljivije, njih ukupno 36 – rekao je Mirsad Hadžiefendić.



Prisutnima se obratio Zlatko Berbić, direktor Radio Kameleona i marketinške agencije Colosseum, koji je ujedno i idejni tvorac kampanje “Moj je život moja pjesma”. Istaknuo je važnost prevencije karcinoma grlića maternice, govorio o samom nastanku kampanje, i najavio humanitarni koncert koji će se održati u zadnjoj sedmici mjeseca januara u Domu mladih u Sarajevu, na kojem će nastupiti sve umjetnice koje su uzele učešće u projektu i koje će zajednički izvesti pjesmu „Moj je život, moja pjesma“, kao i svoje najveće hitove. Izložbu je otvorio načelnik Opštine Tuzla, Jasmin Imamović koji je izrazio zahvalnost inicijatorima ovog humanog projekta.



Senka Hukić je rođena u Tuzli 1980.godine. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika u klasi profesora Dževada Hoze. Od tada radi kao profesorica u Srednjoj školi za primjenjenu umjetnost u Tuzli kao nastavnik stručnih predmeta crtanja, slikanja i istorije umjetnosti. Imala je tri samostalne izložbe, te sudjelovala na brojnim kolektivnim izložbama u BiH i inostranstvu.





Mirsad Hadžiefendić je rođen 06.12.1969. u Tuzli. Član je ULUPU BIH-a. Kao samostalni umjetnik radi od 1990. Izlagao je na sedamnaest samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u BiH i inozemstvu. Bavi se jazz muzikom fotografijom i vlasnik je galerije "Mi-Ritmo".Samostalne izložbe od 1990 do 2006:Tuzla, Sarajevo, Zagreb, Osijek, Beograd. Hadžiefendić nas svojom umjetnošću približava promišljanju boje i vidljivom suglasju svrhe, materije i duha. Najznačajniji su mu ciklusi Etno IV, Afrički ples, Motivi Tuzle, Očuđavanje Boginje, Muzikatni...

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice