TUZLARIJE - KULTURA

29.01.2011.
Održan koncert ˝Sa tamburom kroz BiH˝
Tuzlanski i banjalučki tamburaši oduševili publiku


U Narodnom pozorištu Tuzla sinoć je održan koncert iz ciklusa „Sa tamburom kroz Bosnu i Hercegovinu“, na kojem su nastupili Gradski tamburaški orkestar Banjaluka i Tamburaški orkestar Sportskog društva Sloboda iz Tuzle. Koncert je realizovan zahvaljujući pomoći MDG-F programa „Kultura za razvoj", koji provode UNDP, UNESCO i UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i kulture manjeg entiteta i Ministarstvom kulture i sporta Federacije BiH.



Koordinator projekta „Sa tamburom kroz BiH", Miro Marinković kaže da je ovaj koncert drugi po redu od ukupno osam koncerata koji će Gradski tamburaški orkestar Banja Luka realizovati širom BiH do augusta 2011. godine.

- Ovim projektom prvenstveno želimo da vratimo tamburu tamo gdje joj je mjesto, želimo da podignemo sviranje na jedan viši umjetnički nivo. Mi smo u Banjaluci već uspjeli da uvrstimo tamburu kao predmet u Nižu muzičku školu, a nadamo se da ćemo i u ostalim gradovima to uspjeti. Tambura je instrument koji se relativno lako uči, velike su izvođačke mogućnosti, a to je ujedno instrument koji je već dugo u našoj tradiciji. Iako nije autohtoni bosanskohercegovački instrument tambura je našla plodno tlo na našim prostorima, i prije je svirana ovdje u BiH, nego u Hrvatskoj i Srbiji. Osim Cazina i Tuzle, koncerti će se održati i u Jelahu, Konjicu, Trebinju, Prijedoru, Banjaluci i na kraju Brčko – rekao je za Tuzlarije Miro Marinković.



U prvom dijelu koncerta nastupili su članovi Tamburaškog orkestra Sportskog društva “Sloboda” iz Tuzle, pod dirigentskom palicom Nihada Mujezinovića. Uz zvuke Šubertove serenade, Romance, odlomka iz djela Giusepe Verdijia Nabuko (Hor Jevreja), muzike iz filma “Most na rijeci Kwai”, prožeto sevdalinkama Muhameda Mujkanovića, tuzlanska publika je razgalila dušu.





Nakon što su tuzlanski tamburaši ispraćeni burnim aplauzom, publici su se predstavili i članovi Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, pod dirigentskom palicom Davorina Grozdanića i solistima Stanimirom Petrovićem i Aleksandrom Radović, koji su svojim muziciranjem pokazali da se umijeće sviranja tambure itekako njeguje u Banjaluci.





Gradski tamburaški orkestar Banja Luka osnovan je prije deset godina i nosilac je tamburaške muzike, ne samo u Banjoj Luci, nego i u cijeloj BiH. Svojim radom Orkestar doprinosi očuvanju tradicionalne tamburaške muzike od zaborava i njenom uspješnom prezentovanju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pri Tamburaškom orkestru radi i škola tambure, koja okuplja omladinu školskog uzrasta.



Davorin Grozdanić, dirigent i umjetnički rukovodilac Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, za naš portal je rekao:

- Naši domaćini iz SD “Sloboda” Tuzla su izvrsni domaćini i dobar pokazatelj šta tambura može da odsvira, što su potvrdili i na večerašnjem koncertu. Konačan cilj ovog projekta je da tambura sa mladim naraštajima dobije novi polet i da ne zamre, a ovo je dobar korak da se kroz ove koncerte i saradnju među orkestrima, koji njeguju tamburašku muziku, ta tambura očuva i da napravi jedan značajan korak naprijed, rekao je Davorin Grozdanić i dodao: Zajedno sa kolegama iz drugih BiH gradova smo dogovorili zajednički program školovanja mladih tamburaša, što će sigurno doprinjeti da tambura i dalje traje na ovim prostorima.

Ovaj koncert zasigurno je doprinjeo međukulturalnom razumijevanju, dijalogu, toleranciji i svemu onome što kultura i muzika nosi.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice