TUZLARIJE - KULTURA

29.01.2011.
Otvorena izložba slika Samije Mašić


U Francuskom kulturnom centru u Tuzli u petak, 28. januara, otvorena je izložba slika ”Bienvenue” slikarke Samije Mašić iz Goražda. Ljubiteljima likovne umjetnosti u Tuzli predstavljeno je jedanaest slika iz ciklusa “Sferoidi”, koji je nastao 2005.godine u Goraždu. Slike su rađene u tehnici ulje na platnu.



- Zanimao me uvijek svijet nesvjesnog, prekriven plaštom tajnovitog. Koristeći ovakve oblike, boju, ritam, nastojala sam uhvatiti nešto što je od sveopćeg značaja u posebnim svjetovima iza opažajnog, a što će ovisno od subjektivne prirode posmatrača izazvati nekakvu duševnu vibraciju, koja na kraju ne mora rezultirati ničim posebnim, a može biti i mnogo toga. Neke kostrukcije boja možda mogu da ponesu svu težinu puta do iza – kazala je za Tuzlarije Samija Mašić, kojoj je ovo prva samostalna izložba u Tuzli.



Samija Mašić živi u Goraždu. Prvi umjetnički radovi nastali su još u srednjoj školi, tačnije u srednjoj Elektrotehničkoj školi, koju je pohađala u Goraždu. Bila je to serija od oko 100 portreta u olovci, i svi su, na žalost, izgorjeli 1994 godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Sarajevu, na Nastavničkom odsjeku, a nakon toga postdiplomski studij, na odsjeku Slikarstva. Magistrirala je 2004. godine.



Nakon izložbe upriličen je koktel na kojem je predstavljena nova direktorica Francuskog kulturnog centra ”Sophie Chifflet” Virginie Roy-Kotročova, koja je zamijenila dosadašnju direktoricu Christelle Dietzl.

Izložba ostaje otvorena narednih petnaest dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice