TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2011.
Večeras u BKC-u
Promovisan roman ˝Zatočenik slike ˝


U Bosanskom kulturnom centru večeras je održana promocija romana „Zatočenik slike“, autora Fatmira Alispahića iz Tuzle.



Radi se o prvom miksmedijalnom romanu u našoj književnosti, budući da radnju romana ravnopravno nose različiti mediji i žanrovi, poput stripa, radija, televizije, reportaže i umjetničke fotografije.



„Zatočenik slike" je zasnovan na istinitoj priči, govori o teško oboljeloj ženi koja nadu pronalazi u ljekovitim slikama, čiji je autor slikar i iscjeljitelj Fikret Vršanin. Zaplet se događa kada slikar odluči da pobjegne iz simulakruma, iz medijske slike koja je stvorena o njemu i njegovim ljekovitim slikama.

- Sa ovim romanom sam htio pokazati kako je moguće inovirati sam žanr romana, kako ga je moguće prilagoditi vremenu tehno estetike, budući da smo mi danas svikli na multimediju, kao sastavni dio svoje informativne kulture, i da su naši čitateljski refleksi nagodni za inovaciju romana u smislu useljavanja nekih novih medija i žanrova - rekao je Fatmir Alispahić, autor romana.

Na promociji, koja je osmišljena na neobičan i maštovit način, se predstavilo nekoliko likova koji se kao autori, glumci ili stvarne ličnosti pojavljuju u romanu.





Prema riječima Indire Kučuk Sorguč, recezenta knjige, ovaj roman predstavlja novi iskorak u recentnoj romanesknoj bosanskohercegovačkoj umjetnosti i po tome što utilitarnost medija u priči nije egzibicionistička platforma za gradnju priče nego je svrsishodan parametar u razvijanju radnje.



- Kada glavnom akteru na izložbu dolaze poznate persone iz javnog života, njihov ulazak prate kamere, blicanje fotoparata i sva ostala papazjanijska čuda savremene tehnologije, tako da se taj realitet performira u imaginarno a dokumentarizam koji je zabilježen kroz objektiv transformira u irealno. Konstruirajući takvu dramaturšku ravan, Alispahić bizarno pretvara u opće stanje duha pokazujući kako je malo dovoljno da ljudi postanu objekti manipulacije. Analiza idejne fakture „Zatočenika slike" bi zahtijevala više prostora, budući da se kroz jednu priču prelamaju mnogostruki vjerski i moralni izazovi, povijesna i tragična iskustva, tranzicijska vremena otuđenosti i otkačenosti, sumnjivih i poremećenih vrijednosti, u kojima na talasima medijske moći i životnih inercija žive likovi koji najčešće nisu svjesni da su uvučeni u ulogu koju nisu birali. Napose, u skladu sa učenjem o decentriranim značenjima, i ovaj roman će biti čitan u ovisnosti od čitaočevih životnih i kulturalnih iskustava – kazala je Indira Kučuk Sorguč.

Na filmskom platnu prikazan je i prvi book trailer u povijesti našeg izdavaštva, čiji su autori Robert Andrejaš i Mirza Softić. Na promociji se moglo kupiti suho meso, tahan-halva, erotski masažeri, kao artikli koji se pojavljuju u marketinškom dijelu knjige.



Promociju su uljepšali naši sugrađani Arif Ahmetašević i Mirza Brajlović koji su publiku počastili izvedbom sevdalinki.





Bio je ovo jedinstven susret čitatelja sa junacima jedne knjige te promocija knjige kakva do sada nije viđena u našem gradu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice