TUZLARIJE - KULTURA

10.02.2011.
Promovisana knjiga
„Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)˝


U organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Behram Begove medrese održana je promocija knjige „Islamska zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)" autora dr. Adnana Jahića. Promotori ove knjige, koja je od velikog značaja za Islamsku zajednicu u BiH, bili su dr.Fikret Karčić, dr.Amir Karić, dr.Denis Bećirović i dr.Zlatko Hasanbegović.



U izučavanju vjerskih zajednica izuzetno je značajno razumijevanje nacionalne, političke i kulturne historije Bosne i Hercegovine. U pripremanju knjige fokus je stavljen na djelatnost Islamske zajednice između dva svjetska rata, u osjetljivom historijskom vremenu, koje je pred bošnjački narod postavljalo brojne izazove nacionalnopolitičke, socijalno-ekonomske i duhovno-kulturne naravi.

- Vrijeme između dva rata predstavlja burno razdoblje ukupne bosanskohercgovačke historiografije, kada su se mnoge ustanove i institucije borile za svoj status u jednom novom političkom, državnom, pravnom i kulturnom kontekstu, pa i sama Islamska zajednica. Cilj je bio da monografski obradim sve ono što je bilo bitno za život te zajednice. To onda podrazumijeva i život bosanskih muslimana, jer je Islamska zajednica bila neraskidivi akter svih tokova koji se tiču vjerskog, političkog i kulturnog života. Težio sam da predstavim jedan širi horizont zbivanja u tom vremenu nakon Prvog svjetskog rata - rekao je dr.Adnan Jahić.



Bosanskohercegovačka historiografija je dugo vremena zaobilazila temu religije, iako je ta tema veoma značajna za proučavanje nacija, u kontekstu kulturnih zajednica, kazao je za Tuzlarije dr.Amir Karić i dodao “Postojala je velika praznina u proučavanju nastanka i razvoja religijskih zajednica u BiH. Ovo djelo u istinskom smislu popunjava istraživačku isuficijentnost, odnosno na neki način udara temelje daljem istraživanju. Posebno impresionira broj izvora koje je autor koristio, uz 664 stranice knjige zabilježeno je 1860 fusnota, što ukupno čini 93 stranice teksta u fusnotama. Ovo knjiga je istinski veliko djelo za sve one koji se zanimaju za razdobolje koje ona obrađuje, a gledano iz različitih perspektiva. Knjiga se u velikoj mjeri bavi i političkom historijom Bošnjaka u ovom razdoblju te opštim okolnostima ustavnopravnog života BiH. Na kraju možemo biti sretni i zadovoljni što je dr.Jahić našu kulturnu i naučnu javnost počastio impozantim djelom".



Promociju su uveličali i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice