TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2011.
Vajano oblacima, bojeno suncem
Izložba kreativne fotografije Faruka Ibrahimovića u Zagrebu


U utorak 8. februara, u Fotoklubu Zagreb, otvorena je Izložba kreativne fotografije Faruka Ibrahimovića koju će posjetioci imati priliku da je pogledaju u narednih deset dana.



Na otvaranju, kojem je prisustvovao veliki broj ljubitelja fotografije, a i Tuzlaka koji žive i rade u Zagrebu, govorili su dugogodišnji tajnik Fotokluba Vladko Lozić,
predsjednik Damir Tiljak, autor i poznati pjesnik i glumac Enes Kišević.

Gosp. Lozić je govorio o fotografskoj djelatnosti autora, a posebno se osvrnuo na storiju oko izbora Faruka Ibrahimovića za člana žirija 32. Zagreb salona. Damir Tiljak govoreći o izloženim radovima je, između ostalog, rekao:



„Apstraktna fotografija gotovo uvijek nailazi na nerazumijevanje okoline. Naime, apstrakcija, kao vizualna metafora kroz interpretaciju koja je izrazito osobna, dovodi do transformacije značenja onoga što gledamo, a to je nešto u što se većina rijetko upušta. Zato me je ugodno iznenadio prijedlog Faruka Ibrahimovića, kad smo dogovarali temu
njegove izložbe, da izloži ciklus apstraktne fotografije. Štoviše, tematika koje se autor prihvatio još je kompleksnija, jer nudi apstrakciju skrivenu u konkretnoj i
poznatoj formi suptilne međuigre oblaka, neba i sunca.
čekanje da se poklope detalji nebeskog kaleidoskopa, uočavanje prave konstelacije oblaka čiji oblik na najizražajniji način ispunjava našu metaforičnu formu definiraju taj posebni trenutak – on je prilično neuhvatljiv jer stanje kad se svi elementi sukobljeni na nebeskom svodu – vatra, voda i zrak – nađu u krhkoj ravnoteži ne traje duže od nekoliko sekundi.
Tu u kratkom vremenskom okviru izvježbano će oko i slobodan um odlučiti o stotinki sekunde koja će nekom čarobnom transformacijom postati fotografija.“



Autor se zahvalio organizatorima izložbe kao i Općini Tuzla, NLB Tuzlanskoj banci d.d. Tuzla, Tehnograd Inženjeringu i Foto Žuniću koji su pomogli u realizaciji ove izložbe.

Na kraju, Enes Kišević je govorio o oblacima, visinama i izgovorio je stihove jedne od svojih pjesama.

Uz piće i specijalitete bosanske trpeze, koje za ovu posebnu priliku pripremila Dubravka Ibrahimović, družilo se i razgovaralo do kasnih sati.

Pored Zagreba izložba će se postaviti u Varaždinu, Šibeniku, Koprivnici, Sisku. Na kraju će izložba svoju turneju završiti u Tuzli.

I.F.

Osmrtnicama ba smrtovnice