TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2011.
Promovisana knjiga „Mjesečeva trepavica“


U Bosanskom kulturnom centru promovisana je knjiga poezije Sevrete Smajlović pod nazivom „Mjesečeva trepavica“. Promocija je održana u organizaciji Udruženja roditelja i prijatelja djece bolesne od leukemije i drugih malignih bolesti TK, a u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od leukemije.



Sevreta Smajlović, majka iz Srebrenika koja je izgubila dvoje djece, darovala je čitav tiraž djeci oboljeloj od leukemije i drugih malignih bolesti Tuzlanskog kantona.

- Knjiga je odraz momenata mog života u kojima sam doživjela gubitke, moje pisanje je dio trenutaka. Očekujem radost djece kojima sam darovala tiraž knjige. “, kazala je Sevreta.

Knjiga „Mjesečeva trepavica“ objavljena je u izdanju izdavačke kuće „Bosanska riječ“ a promotor je bio Šimo Ešić. "Bosanska riječ postoji već 18 godina dospjeli smo do punoljetstva u djelatnosti kojom se bavimo i uvijek smo imali sluha za vrstu poziva iz društva. Ovaj poziv je specifična i po tome što predstavlja otkrivanje i davanje šanse novim autorima. Sevreta je jedan od vrlo talentiranih autora sa naših područja koja se prvi put javlja sa knjigom. Sticajem okolnosti, što je i jedna vrijednost više, smo tu knjigu, njen prvijenac, namijenili za jedan humanitarni cilj“, kazao je Ešić.



Gesta Sevrete Smajlović obradovat će djecu i barem na kratko vratiti im osmjeh na lice, kazala je Enisa Milinović, predsjednica Udruženja roditelja i prijatelja djece bolesne od leukemije i drugih malignih bolesti TK te dodala "Nadam se da će poražavajuće činjenice o broju oboljelih od leukemije i malignih bolesti ponukati i druge umjetnike da se aktiviraju u sličnim humanitarnim akcijama. Svake godine oboli od petero do desetoro djece tako da udruženje trenutno broji oko 80 članova porodica, prijatelja i djece“, dodala je Milinović.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice