TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2011.
Promovisan “Bosanski etnološki rječnik”


U Bosanskom kulturnom centru promovisan je “Bosanski etnološki riječnik” autora Senada Mičijevića. Promotori su bili dr. Elvir Musić, profesor perzijskog jezika i književnosti i Sadik Ibrahimović, tuzlanski pisac.



Prema riječima autor Senada Mičijevića riječnik je nastao spontano i bavi se izučavanjem duhovnog naslijeđa Bosanaca i Hercegovaca te predstavlja prvenac u BiH.

- Skupljanje građe, za riječnik koji ima 330 strana, trajalo je oko dvije godine. S obzirom da do sada niko nije pisao etnološki rječnik koji je sažet od 25 hiljada pojmova sam proces nastanka predstavljao mi je veliki izazov. U narednom periodu imam u planu napisati još jedan rječnik, za sada sve zavisi od izvora informacija – rekao je Senad Mičijević.

- Rječnik u sebi sadrži i čuva riječi i termine koje mnogi od nas danas ne znaju šta znače. Moramo pronači, njegovati i očuvati svoj jezik a njegov bitan segment je sažet u «Bosanskom etnološkom rječniku» Senada Mičijevića – rekao je dr.Elvir Musić.

Tuzlanski pisac Sadik Ibrahimović ističe da je rječnik vrijedno izdanje, kapitalno za baštinu Bosne i Hercegovine. „Usuđujem se reći da je riječ o endemskom rukopisu koji nema svog premca“, kazao je Ibrahimović.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice