TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2011.
Još jedan uspjeh predstave “Malone umire: Tada”
Čekić i Iliktarević oduševili publiku

Premijerno izvođenje predstave “Malone umire: Tada” po tekstu Samuela Becketta, a u režiji Gradimira Gojera i u produkciji Bosanskog kultrunog centra Tuzla održano je početkom decembra prošle godine u Tuzli, a sinoć je ova predstava oduševila i sarajevsku publiku gdje je prikazana u okviru festivala Sarajevo “Sarajevska zima”.



Riječ je o tradicionalnoj temi kad je Samuel Beckett u pitanju, a to je granična situacija života i smrti.Sve ono što govori Malone na pozornici moglo bi se pripisati svakom beskućniku bh. prostora.

- U ovom komadu se bavimo ljudskom dušom, a poznato je da su svi pisci koji se bave ljudskom dušom nalazili su publiku. Osim Becketta ovu predstavu karakteriše vrhunska kvaliteta i snaga glumaca. Odabrao sam dva odlična glumca, Ljiljanu Čekić i Milenka Iliktarevića, umjetnike koji imaju bogatu karijeru. Upravo mi je to izazov da eksploatiram njihove unutarnje potencijale i da ih stavim u funkciju filozofske misli Becketta te da na taj način pokušamo osvojiti ne samo um, nego prije svega srce gledalaca”, kazao je redatelj Gradimir Gojer uz napomenu da u predstavi igra i rocker Sevret Barčić Nuta.

Glumica Ljiljana Čekić smatra da sama postavka jednog Bekettovog komada govori o intencijama uprave tuzlanskog Bosanskog kulturnog centra da stvori jedno umjetničko djelo, a ne da se bavi jeftinom pozorišnom produkcijom.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice