TUZLARIJE - KULTURA

21.02.2011.
Iz štampe je izašla knjiga penzionisanog novinara Muhsina Nalića
˝Kako smo živjeli i sazrijevali˝


Iz štampe je izašla knjiga "Kako smo živjeli i sazrijevali" penzionisanog novinara Muhsina Nalića. Na 250 strana, u dvadesetak poglavlja, autor iznosi sjećanja na burna događanja u Tuzli u rasponu od oko sedamdeset godina, počev od velike svjetske ekonomske krize 30 - tih godina. Događaji u ovoj knjizi najvećim dijelom su omeđeni ratovima: Drugim svjetskim, u kojem je Nalić proveo svoje djetinstvo i suočio se sa nedaćama koje rat donosi, ali agresijom na BiH koja nas je zadesila 1992. godine.



U značajnom se dijelu knjige pred čitaocem otkriva milje tuzlanskih mahala kao mikro svijeta izdvojenog iz velikih društvenih događanja u godinama Kraljevine Jugoslavije, vremenu njenog raspada i stupanja na scenu ustaškog režima, a sve kroz vizuru djeteta i dječaka. Tu su i sjećanja na prvo i drugo oslobođenje Tuzle, kao i vrijeme poslijeratne obnove i izgradnje.

Muhsin Nalić je rođen u Tuzli 1929. godine. Bio je učitelj, novinar i političar. Završio je Visoku školu političkih nauka. Na funkciji glavnog i odgovornog urednika "Fronta slobode" proveo je deset godina. Obavljao je najviše političe funkcije u Općini Tuzla kao i tadašnjoj SR BiH.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice