TUZLARIJE - KULTURA

05.03.2011.
Premijera predstave “Ne igraj na Engleze”
Prijateljstvo na kušnji dobitnog tiketa


Šta se desi kada ovisnost o sportskom klađenju postane životna preokupacija pokazala je predstava "Ne igraj na Engleze". Riječ je o predstavi autora Vladimira Đurđevića, čiji su režiseri ujedno i njeni akteri: Ademir Hogić, Edin Suljetović i Boris Balta, a koja je večeras premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta.



Predstava publici daje jasan uvid u život tri dugogodišnja prijatelja koji će zbog ovisnosti o klađenju sve godine poznanstva i ono što ih povezuje staviti na kušnju.

Radnja se odvija uporedo sa trajanjem fudbalske utakmice na koju je svako od njih uložio ne samo novac nego i dio ličnosti, života i budućnosti. S obzirom da su različito odigrali tiket jasno je da svi ne mogu biti pobjednici, ali uloga gubitnika nikome od njih nije bliska. Dok jedan rizikuje brak, drugi etička načela, a treći život svi zajedno na kocku su stavili dugogodišnje prijateljstvo.



Neovisno od toga kako će utakmica završiti i čiji će se tiket pokazati kao dobitan, ovo je predstava koju jednostavno morate pogledati i sami se uvjeriti koliko se ovakvih “predstava” dešava u životima monogih naših poznanika.



Nema sumnje da je tuzlanska publika na premijeri predstave “Ne igraj na Engleze” istinski uživala, a svi oni koji sinoć nisu bili dio pozitivne atmosfere koju su mlade glumačke snage stvorile na pozornici, to mogu učiniti u repriznim prikazivanjima.

Predstava, koja je rađena u produkciji UG “Mungos teatar” Tuzla, još je jednom ukazala na činjenicu da Tuzla ima glumačke potencijale čije će istinske kvalitete pokazati projekti poput ovoga.

B.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice