TUZLARIJE - KULTURA

09.03.2011.
Najava izložbe kreativne fotografije
˝Vajano oblacima, bojeno suncem˝


"Vajano oblacima, bojeno suncem" naziv je izložbe kreativne fotografije Faruka Ibrahimovića koja će biti otvorena u četvrtak 10. marta 2011. u Međunarodnoj galeriji portreta sa početkom u 19, 00 sati.



U povodu izložbe u prostorijama Galerije danas je održana press konferencija na kojoj su govorili direktor galerije Dženan Jusufović, autor fotografija Faruk Ibrahimović i selektor izložbe Mujo Grbić.

Osnovni motiv na fotografijama – oblake, majstor fotografije Faruk Ibrahimović ostavlja posmatraču da doživi na svoj način. Fotografije nemaju uobičajene nazive autora nego netipične oznake koje ne sugerišu autorovo viđenje oblaka. Svako ima mogućnost da u oblacima vidi nešto svoje. Da li je to ljudski ili životinjski lik, drvo, more ... u očima je posmatrača, a zavisi od njegovih afiniteta i rasploženja.

U toku dvije sedmice, koliko će biti otvorena izložba u Tuzli, ljubitelji fotografije moći će pogledati ukupno šezdeset fotografija, koje su prošlog mjeseca bile izložene u Galeriji Fotokluba Zagreb.

Faruk Ibrahimović fotografijom se počeo baviti krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Učestvovao je na preko 170 kolektivnih i 23 samostalne izložbi i osvojio 50 nagrada. Bavi se i edukacijiom mladih u JU Dom mladih Tuzla. Nosilac je najvišeg domaćeg zvanja majstor fotografije (MF AUFBiH) i međunarodnih zvanja AFIAP (umjetnik svjetske asocijacije za umjetničku fotografiju) i EPIAP.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice