TUZLARIJE - KULTURA

14.03.2011.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Promovisana knjiga Zejćira Hasića ˝Zaljubljeni, čarobnjaci i još neki˝


U Američkom kutku NUB „Derviš Sušić“ Tuzla promovisana je knjiga „Zaljubljeni, čarobnjaci i još neki“ autora Zejćira Hasića. Promotori knjige bili su: Zlatko Dukić, književnik i recenzent, Mehmed Đedović, književnik i recenzent, Fuad Kasumović, akademski slikar i ilustrator, te moderatorica Sanja Dukić.



Pepić Mirnes, Redžić Muamer i Anela Arifović su učenici Osnovne škole Brčanska Malta koji su na poseban način predstavili ovu knjigu, oni su ujedno i njeni prvi čitaoci. Odlomci iz knjige praćeni su uz zvuke gitare Matee Andreaš, učenice Osnovne muzičke škole Tuzla.

Prema riječima Mehmeda Đedovića, književnika i recenzenta knjiga „Zaljubljeni, čarobnjaci i još neki“ je knjiga namjenjena tinejdžerima, ali se mogu i odrasli u njoj pronaći. U ovoj knjizi su svi zaljubljeni i ona nam otkriva kakvih sve čarobnjaka ima. „ Autor ove knjige poštuje dječiju dušu i piše zbog pisanja. On je majstor knjiga za djecu“, riječi su književnika Đedovića posvećene književniku Zejćiru Hasiću, autoru knjige.

Na promociji je govorio književnik Zlatko Dukić, koji je publici predočio svoje viđenje knjige „Zaljubljeni, čarobnjaci i još neki“.



- Ovo je knjiga o djeci koja žive i postoje. Knjiga koja će pomoći da se sjetimo svog čarobnjaka lopte, crtača, da se sjetimo da smo i mi mislili kako su jutro, dan i noć prijatelji, jer su nerazdvojni. Posebno je efektno prisustvo vozova u Hasićevim pjesmama, jer oni simboliziraju neke vrijedne stvari, riječi su književnika Dukića koji je ovom prilikom zaključio da je ova knjiga kratka, pitka i poučna i toplo je preporučio čitateljima, jer će čitajući ovu knjigu biti bogatiji za još neko novo iskustvo.

Autor knjige „Zaljubljeni, čarobnjaci i još neki“ Zejćir Hasić na samom kraju promocije istakao je da ne voli govoriti o sebi, ali se za to u svakoj svojoj knjizi pomalo otkrije. Ovo je za njega najljepša knjiga jer u njoj pokazuje kako je lijepo biti mlad, odnosno to je knjiga o ljepoti života uopšte.

Osmrtnicama ba smrtovnice