TUZLARIJE - KULTURA

11.03.2011.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Promovisana knjiga „Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva“


Sinoć je u sali NUB „Derviš Sušić“ Tuzla promovisana knjiga profesora nacionalne historije i filmskog umjetnika Bakira Tanovića. Pored Biblioteke organizatori i sponzori ovog značajnog događaja su Izdavačko preduzeće Svjetlost Sarajevo, BH Telecom i Univerzal promet Tuzla.



Ova knjiga obuhvata period od vremena vladanja bana i kralja Tvrtka, pa do Berlinskog kongresa i okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro – Ugarske monarhije. Ona daje jasan i cjelovit prikaz historije Bosne zasnovan na historijskoj faktografiji. To je značajno djelo o vjersko – kulturnoj revolouciji u Bosni (1415.-1530.) koja je izmijenila način života Bošnjaka i ostalih naroda.

Knjigu su predstavili publici:
- Prof.dr. Ibrahim Bušatlija
- Mr. Ramiza Smajić
- Mr.Enisa Žunić, direktorica NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
- Šefik Zubčević, direktor Izdavačkog preduzeća Svjetlost Sarajevo

„Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla tokom cijele 2011. godine će obilježavati jubilej 65. godina postojanja i rada ove ustanove. Mnogobrojnim kulturnim manifestacijama, promocijama, izložbama, predavanjima posvetiti ćemo cijelu godinu. Predstavljanje knjige profesora Bakira Tanovića je najava obilježavanja našeg jubileja“, - riječi su direktorice NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, mr. Enise Žunić.
Profesor dr. Ibrahim Bušatlija rekao je da ova knjiga sintetski i kompleksno prikazuje sudbinu Bosne i Hercegovine u trajanju od preko pet stotina godina, počevši od vladavine bana i kralja Tvrtka, pa do Austro – Ugarske okupacije. Bosna je u tom periodu izašla iz prethodne krize, a cijelo vrijeme je živjela u grču, ali je uprkos tome zadržala svoj državotvorni habitus i kontinuitet sa kraćim prekidima koji su bili imanentni i u drugim državama Balkana.


„Za vrijeme osmanlija Bosna je bila serhat, dok je za vrijeme vladavine Austro – Ugarske naša zemlja bila corpus separatum, tek od AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a, Bosna je uobličena kao država“, riječi su profesora Bušatlije.
Direktor IP Svjetlost Sarajevo, gospodin Šefik Zubčević iskoristio je ovu priliku da se zahvali menadžemtu Biblioteke na saradnji i da čestita 65. godišnjicu NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Gospodin Zubčević uputio je riječi zahvale i autoru knjige „Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva“, gospodinu Bakiru Tanoviću za uspješnu saradnju iz koje je proizašlo ovo značajno djelo.

Bakir Tanović, autor knjige zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana i podjelio je sa prisutnima svoja očekivanja da će „Historija Bosne u okviru Osmanskog carstva“ pomoći narodnima Bosne i Hercegovine da se razumiju, jer imaju zajedničku hiljadugodišnju historiju.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice