TUZLARIJE - KULTURA

11.03.2011.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Otvorena izložba ˝Vajano oblacima, bojeno suncem˝


U Međunarodnoj galeriji portreta otvorena je izložba kreativne fotografije pod nazivom "Vajano oblacima, bojeno suncem", autora Faruka Ibrahimovića iz Tuzle.



Selekciju radova i postavku izložbe napravio je Mujo Grbić. Na izložbi je predstavljeno šezdeset kolor fotografija.





Osnovni motiv na fotografijama – oblake, majstor fotografije Faruk Ibrahimović ostavlja posmatraču da doživi na svoj način. Fotografije nemaju uobičajene nazive autora nego netipične oznake koje ne sugerišu autorovo viđenje oblaka. Svako ima mogućnost da u oblacima vidi nešto svoje. Da li je to ljudski ili životinjski lik, drvo, more ... u očima je posmatrača, a zavisi od njegovih afiniteta i raspoloženja.



Faruk Ibrahimović fotografijom se počeo baviti krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Učestvovao je na preko 170 kolektivnih i 23 samostalne izložbi i osvojio 50 nagrada. Bavi se i edukacijiom mladih u JU Dom mladih Tuzla. Nosilac je najvišeg domaćeg zvanja majstor fotografije (MF AUFBiH) i međunarodnih zvanja AFIAP (umjetnik svjetske asocijacije za umjetničku fotografiju) i EPIAP. Njegove fotografije nalaze se u galerijama, muzejima i privatnim zbirkama u Australiji, Austriji, Egiptu, Finskoj, Mađarskoj, Norveškoj, SAD, Španjolskoj, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Izložba ostaje otvorena narednih četrnaest dana.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice