TUZLARIJE - KULTURA

20.03.2011.
U povodu Svjetskog dana poezije u Sarajevu će biti održan
Poetski maraton ˝Diogen traži čovjeka˝

Povodom Svjetskog dana poezije, 21.3.2011.godine, ali i prvog dana proljeća, Elektronski magazin iz Sarajeva - DIOGEN pro kultura magazin i Festival Sarajevo- Sarajevska zima organizuju poetski maraton „Diogen traži čovjeka“ koji će biti održan u Galeriji IPC „E“ (Ul. Luledžina br.12.- kod Sebilja, Baščaršija) u Sarajevu sa početkom u 11:00 sati 21.3.2011.g. i koji će trajati do sljedećeg jutra u 11:00 sati, 22.3.2011.g.

Po završetku manifestacije, 22.3.2011.g. svi učesnici programa će, predvođeni direktorom Festivala Sarajevo – Sarajevska zima Ibrahimom Spahićem i glavni. i odgovornim urednikom Diogen pro kultura magazina Sabahudinom Hadžialićem, a povodom 22. marta Svjetskog dana voda posjetiti Vrelo Bosne na Ilidži u Sarajevu uz sađenje 7 lipa.

Manifestaciju Poetski maraton "Diogen traži čovjeka" će otvoriti direktor Festivala Sarajevo – Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

Tom prilikom će se predstaviti autori, pjesnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Goran Vrhunc (Sarajevo, BiH),
Vesna Hlavaček (Mostar, BiH),
Nermina Omerbegović (Sarajevo, BiH),
Sanela Kuko - Hasović (Mostar, BiH),
Radmilo V. Radovanović (Mrkonjić Grad, BiH),
Mladenko Marijanović (Vareš, BiH),
Mirsad Bećirbašić (Sarajevo, BiH),
Nihad Mešić River (Tuzla, BiH),
Sanja R. Petrović (Novi Sad, Srbija),
Sabahudin Hadžialić (Sarajevo, BiH),
Mirzeta Memišević (Sarajevo, BiH),
Samir Tahirović (Donji Vakuf, BiH),
Ljiljana Crnić (Beograd, Srbija),
Duška Vrhovac (Beograd, Srbija),
Mirjana Marinković (Beograd, Srbija),
Jovan Mihajlo (Novi Sad, Srbija),
Majo Danilović (Beograd, Srbija),
Katica Felštinski (Crikvenica, Hrvatska),
Sabah Al-Zubeidi (Amarah, Iraq),
Giuseppe Napolitano (Formia, Italija),
Jeniffer Greene (Montana, USA),
Shaip Emërllahu (Tetovo, Makedonija)

Ono što razlikuje obilježavanje SVJETSKOG DANA POEZIJE u Sarajevu 21.3.2011.g. od ostalih sličnih oblika obilježavanja je da će na sam dan održavanja Manifestacije biti postavljen online specijalni broj DIOGEN pro kultura magazina sa odabranim pjesmama autora koji učestvuju, uz mogućnost da se već od danas možete, i kao posjetioci Manifestacije, upoznati sa navedenim pjesnicima. Više na: http://diogen.weebly.com/2132011---world-poetry-day.html.

Također će biti promovirano i printano izdanje Prvog Godišnjaka DIOGEN pro kultura magazina, štampanog u Media biro d.o.o. Sarajevo, na 300 stranica A4 formata, unutar kojeg je predstavljeno 80 autora iz Ukrajine, Irana, SDA-a, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Makedonije i Slovenije, uz predstavljanje knjiga, esejističkih refleksija i artističkih vizija. Više na http:/diogen.weebly.com . Magazin će predstaviti književnik Sabahudin Hadžialić, gl.i odg. urednik.

Kompletna manifestacija će biti snimana video kamerom i postavljena online na stranicama DIOGEN pro kultura magazina: http://diogen.weebly.com, kako bi svi ljubitelji poezije širom Svijeta, a koji nisu u mogućnosti prisustvovati događaju, bili upoznati sa pjesničkim reminiscencijama različitih kulturnih, društvenih ali i pojavnih oblika poezije, kao dijela književnosti sui generis -umjetnosti riječi.

DIOGEN pro kultura magazin sve manifestacije koje koordinira, organizira ili učestvuje u njima, postavlja na stranicama online magazina i u video formatu.

SVJETSKI DAN POEZIJE se dvanaestu godinu u nizu, obilježava, uspostavljen od strane UNESCO-a, 21.3.1999. godine sa ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Pjesnici će također, tokom trajanja Poetskog maratona (u 18:00 sati, 21.3.2011.g.) posjetiti NVO Altruista SVJETLO, asocijaciju za pomoć osobama sa umanjenim sposobnostima gdje će, uz druženje sa mladima sa posebnim potrebama, iskazali podršku njima uz upoznavanje sa načinima rada i podsticajima usmjerenim kulturnim aktivnostima i ove populacije.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice