TUZLARIJE - KULTURA

22.03.2011.
Otvorena izložba fotografija Reha Akcakaya

U Bosanskom kulturnom centru otvorena je izložba kreativne fotografije autora Reha Akcakaya iz Turske. Izložba pod nazivom "Adagio" obuhvata 82 crno-bijele fotografije koje je autor kroz objektiv fotoaparata s infracrvenim filmom usmjerio na uobičajene objekte pejzaže, arhitekturu, osobe i prirodu.



- Adagio je izložba koja se sastoji iz infracrevnih fotografija u tehnici koja se inače koristi u medicini i astronomiji, ali se može koristiti i kao umjetnički izraz u fotografijama. Fotografije su snimljene u različitim dijelovima svijeta, Turska, Bugarska, USA. Ovim poslom se bavim više od 20 godina, a od 1990. godine slikam u crno-bijeloj tehnici. Smatram da će ova izložba poboljšati vezu između Bosne i Hercegovine i Turske i ojačati saradnju umjetnika – rekao je Reha Akcakaya.



Slike su drugačije, bajkovite, nestvarne, nevidljivo je pretvoreno u realno, a realno u irealno. Pažljivim izborom motiva autor je na najbolji mogući način iskoristio prednosti koje pruža ovaj medij. Fotografije su tonski bogate s jasno izraženim detaljima i besprijekornom oštrinom. Kompozicija je dovedena do savršenstva. Kao što sugeriše i sam naziv izložbe, autor nas polako uvodi u svijet nevidljivog.



Reha Akçakaya rođen je u Ankari, Turska, 1963. godine. Studirao je mašinstvo, proizvodnja stakla i menidžment. Bavio se naučnim radom i menadžerstvom. Svoje fotografije izlagao je na međunarodnim izložbama, gdje su osvajale nagrade i bile objavljivane. Preveo je nekoliko publikacija o fotografiji na turski jezik. Objavio je jedan album, napisao više članaka, učestvovao u radio i TV programima, te predavao fotografiju.



Izložba će biti otvorena do 31.marta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice