TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2011.
IX TKT FEST - ˝Culture shock - dani akademskog teatra 2011˝
Teatarsku publiku očekuje deset izuzetno dobrih predstava


U povodu IX TKT FEST-a "Culture shock - dani akademskog teatra 2011", u prostorijama Teatra Kabare Tuzla danas je održana press konferencija. Sudeći prema izlaganju prof. Vlade Keroševića, umjetničkog voditelja, teatarsku publiku očekuje deset izuzetno dobrih predstava. Svake godine se susreću sa niz teškoća kada je u pitanju organizacija, posebno finansijskih, ali iz godine u godinu uspijevaju u naumu da organizuje TKT Fest. Sljedeće godine će obilježiti i deset godina trajanja ali i istrajavanja.



Dani akademskog tetara počinju 27.03. i traju do 05.04.2011. godine. Svečano otvaranje je u nedjelju, 27.marta, na otvaranju će se obratiti ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović, a poruku u povodu Svjetskog dana teatra će pročitati student Akademije dramskih umjetnosti Tuzla Armin Omerović. Posjetioci će moći pogledati i pozorišno dokumentacionu izložbu „BH kazališni festivali i Ivo Andrić“. Povod za ovu izložbu je 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Predstava koja otvara ovogodišnji Festival je „Adem i Eva“, Tetatra kabare Tuzla, u režiji Vlade Keroševića i Baise Baki.

„Bila je to ševa“, Kazalište Virovitica predstava je koja se igra u ponedjeljak (28.3 ), a koju je prema tekstu Efraima Kišona režirao Igor Golub.

Damir Teparić „Dantes“ i ove godine gostuje, ovaj put sa predstavom „Ljubav za početnike“, predstava je rađena u saradnji „Pantomime theater Zurich“ i Tetra Kabare Tuzla.

U srijedu nastupaju glumci iz „Histriona“ Zagreb sa predstavom „Tko je srušio Berlinski zid“, autora Amira Bukvića, a u režiji Zorana Mužića.

Promocija monografije Tetara kabare Tuzla „Tetara i sumnja“ će biti održana u četvrtak (31.3.) kao i premijera predstave “Eneida“ Tetra Kabare Tuzla i Studentske scene ADU Tuzla. Prema tekstu Vergilija predstavu je režirao Vlado Kerošević i Damir Mahmutović. Ovo je prvi put da se radi antika, što je po riječima dr. Srđana Vukadinovića, jednog od učesnika današnje press konferencije hrabar ali po njemu uspješan potez.



Beogradsko dramsko pozorište će se predstaviti u petak (1.april) sa predstavom „Derviš i smrt“ koju je prema tekstu Meše Selimovića režirao Slobodan Ćustić.

"Crvena magija", Centra za kulturu Anton Panov iz Strumice, autora Michaela de Gelderoda, a u režiji Vlade Milčina, predstava je koju će tuzlanska publika moći pogledati u subotu (2.4.).

Teatar “EXIT“ iz Zagreba gostuje sa predstavom „Balon“ koju je prema tekstu Mate Matišića režirao Mislav Brečić.

Predstava „Jedan Pikaso“, SARTR, Sarajevski ratni teatar, planirana je za ponedjeljak (4.4.). Autor teksta je Jeffrey Hatcher a režirala je Ljilja Todorović.

Zadnja predstava ovogodišnjeg TKT Festa igra se u utorak (5.4.). „Naočale Eltona Džona“ izvest će Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka, prema tekstu Davida Farra i u režiji Marka Misirače.

Producenti TKT Festa su Andrijana Tunjić i Emir Sulejmanović.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice