TUZLARIJE - KULTURA

27.03.2011.
Predstavom ˝Adem i Eva˝ otvoren IX TKT Fest


Ovogodišnji TKT Fest, deveti po redu, otvoren je večeras, na Svjetski dan teatra, predstavom “Adem i Eva” u režiji Vlade Keroševića i Baise Baki.



Prije početka predstave prisutnima se obratio prof. Vlado Kerošević, umjetnički voditelj TKT Festa, koji je rekao da na Svjetski dan teatra, Teatar Kabare ujedno obilježava i devet godina postojana i rada. Do sada su mali 43 premijerne predstave u vlastitoj produkciji, te su ugostili preko 80 glumačkih ansambala.

Kao i svake godine, na samom otvaranju TKT Festa pročita se i poruka napisana u povodu Svjetskog dana teatra. Ove godine autor poruke je Jessica A. Kaahwa iz Ugande. Poruku, u kojoj se između ostalog piše

Omerović
Teatar suptilno prožima ljudsku dušu koju stežu strah i sumnje. Mijenja sliku o samome sebi - i otvara jedan svijet mogućnosti za pojedince, a time i zajednicu. On može dati smisao dnevnim stvarima i u isto vrijeme osujetiti nesigurnu budućnost. On se može uključiti u politiku nekog naroda na jednostavne načine. Zbog toga što je sveobuhvatan, teatar predstavlja jedno iskustvo koje je u stanju promijeniti predrasude, pročitao je student glume Armin Omerović. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović zahvalila se Vladi Keroševiću, kojeg smatra zaslužnim za odabir predstava koje već devetu godinu ljubitelji pozorišta imaju priliku pogledati i tako biti u toku sa lokalnim i regionalnim umjetničkim dešavanjima.

Nakon što je ovogodišnji TKT Fest ministrica Avdibašić Vukadinovoć proglasila otvorenim izvedena je predstava “Adem i Eva”.



Predstava govori o sukobu muškog i ženskog principa u Bosni i Herecgovini, ali i u planetarnim razmjerama. Kabaretnim nastupima, ironizirajući muško ženske odnose, razgoličavajući ljubavne veze i brak, glumci su dobro nasmijali publiku koja ih je na kraju predstave tri puta vraćala na pozornicu.

U predstavi su igrali: Jasmina Čelebić, Sanela Babić, Damir Altumbabić, Emina Goletić, Irfan Kasumović, Lejla Mulaosmanović, Edis Žilić, Ana Franjčević i studenti III godine Akademije dramskih umjetnisti Univerziteta u Tuzli Selma Čosić, Alisa Brkić, Nermin Hodžić i Dražen Pavolović. Predstava je nastala kao rezultat kreativne radionice koju je uradio Žarko Prinčić, vanredni profesor iz Ljubljane, kojem su specijalnost upravo kabare i mjuzikl.



TKT Fest nastavlja se sutra predstavom “Bila je to ševa”, Kazališta iz Virovitice, koju je prema tekstu Efraima Kišona režirao Igor Golub.

S.M./S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice