TUZLARIJE - KULTURA

30.03.2011.
TKT Fest
Histrioni u Tuzli otkrili ko je srušio Berlinski zid


Glumačka družina "Histrion" iz Zagreba na ovogodišnjem TKT Festu izvela je predstavu "Tko je srušio Berlinski zid?", autora Amira Bukvića, a u režiji Zorana Mužića.



- Usudio sam se, u vremenskom periodu od pada Berlinskog zida do današnjih dana, „prošetati se“ tranzicijskim putem, kojim prolaze države do evropske integracije, gdje ih onda čekaju suočavanja s novom realnošću, što je zapravo naš usud, htjeli mi to ili ne – rekao je autor Bukvić.



Sjajna drama o novijoj hrvatskoj i svjetskoj historiji, globalizmu i terorizmu, državi i pojedincu, politici i umjetnosti, progonitelju i žrtvi, Havelu i Vladeku, te se autor majstorski poslužio pozorištem u pozorištu, Pirandellovim načinom, gdje se svjetovi pretapaju.



Prvi dio predstave događa se krajem prošlog stoljeća, nešto prije pada Berlinskog zida te poslije pada Berlinskog zida kada počinje raspad Jugoslavije. Drugi dio događa se na samom početku novog vijeka, dok se treći dio odigrava devetnaest i dvadeset godina poslije pada Berlinskog zida, na relaciji Zagreb, Stockoholm, Praha i Davos. Predstava „Tko je srušio Berlinski zid” žestoka satira prema svemu i svakome uspjela je nasmijati, uozbiljiti i zamisliti tuzlansku publiku, te na kraju ipak sretno završiti, jer, poslije dvadeset godina svjetskih, istorijskih turbulencija, razbijena porodica ponovo je na okupu.



U predstavi su igrali: Dragan Despot, Barbara Vicković, Siniša Popović i Tara Rosandić.



Glumačka družina "Histrion" osnovana je 1975. godine u Zagrebu. Utemeljio ju je, a njezin je i danas umjetničko-organizacijski direktor glumac, reditelj i producent Zlatko Vitez. Tokom protekle 34 godine, na scenu je postavila 60-ak premijera koje je izvodila u Hrvatskoj i inostranstvu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice