TUZLARIJE - KULTURA

30.03.2011.
Aktivnosti Draft Teatra
Počinje “Pozorišni karavan bez granica”


Projekat “Pozorišni karavan bez granica” od prvog aprila počinje sa svojim izvođenjem u Brčkom, a potom slijedi gostovanje u Crnoj Gori. Riječ je o pozorišnom karavanu u organizaciji DRAFT teatra iz Tuzle koji se realizuje sa partnerima iz Turske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i naše zemlje, a pod pokroviteljstvom Anna Lindh fondacije.



U Brčkom je osim pozorišnog dijela planiran okrugli sto sa predstavnicima manjinskih grupa, medija, lokalnih organa vlasti, predstavnicima NVO, umjetnicima, raseljenim osobama, izbjeglicama i drugim manjinskim grupama.

- Tema okruglog stola biće posvećena aktuelnim problemima u vezi statusa i situacije manjinskih grupa u Brčko distriktu BiH, potrebama očuvanja kulturnog nasljeđa kao i koristima od kulturnih razlicitosti. Cilj nam je zajedno sa svim etničkim grupama koje obitavaju u Brčkom ustanovimo šta je to pozitivno, a šta negativno za ovaj grad, kazao je Miralem Tursinović, direktor hCa Tuzla, partnerske organizacije ovog projekta.
Po završetku ovog skupa učesnici će usvojiti zajedničku izjavu - apel u vezi statusa i situacije manjinskih grupa u Brčko distriktu BiH, njihovih potreba za očuvanjem kulturnog naslijedja, kao i korisnosti postojanja kulturne različitosti. Izjava - apel će naknadno biti prezentovani institucijama vlasti Brčko distrikta BiH, državnim tijelima, ministarstvima i medijima.



- Nakon okruglog stola odigraćemo predstavu „Siroti mali hrčki” tuzlanskog DRAFT teatra koja će svima ponuditi odgovor na pitanje “šta su nam kulturne sličnosti i različitosti” bez obzira iz koje zemlje regiona dolazimo. Iako se predstava igra na dan šale, njena tematika je puno dublja, kazao je Dragan Tešić koji već 19 godina vodi Draft teatar.
Svi koji će prvi april provesti u Brčkom mogu pogledati predstavu „Siroti mali hrčki” koja će biti izvedena u 19:30 sati u prostorijama Omladinskog centra, a ulaz na predstavu je besplatan.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice