TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2011.
TKT Fest
˝Ljubav za početnike˝ na Dantesov način


Treću noć TKT Festa izvedena je predstava "Ljubav za početnike", rađena u koprodukciji "Pantomime Theater Zurich“ i Teatra kabare Tuzla, u kojoj autor predstave Damir Teparić Dantes i igra.



Damir Teparić Dantes je rođen u Bijeljini, početkom rata odlazi u inostranstvo i postiže veliki uspjeh. Danas radi i kao profesor u Heidelbergu i u Theatherwerkstatt Heidelberg. Za njegove pantomime ne postoje ni jezičke, ni kulturološke ni bilo koje druge barijere, može ih izvoditi širom svijeta.



Umjetnost pantomime je univerzalna, nema riječi, nema objašnjenja, publika prati umjetnika koji je pokretima i mimikom vodi kroz predstavu i fantastične transformacije iz lika u lik.


Pantomimičar Dantes redovan je gost na TKT Festu, gdje ga tuzlanska publika željno iščekuje navikla na dobru atmosferu na njegovim predstavama. Svojom pantomimom, dočaravajući jednako dobro i muške i ženske likove, nije razočarao ni večeras.



U predstavi „Ljubav za početnike“, za oko sat i po, koliko traje predstava, Dantes prikaže svakodnevni život, obične situacije na neobičan i satiričan način koji malo koga ostavi ravnodušnim. Lakoća njegovih pokreta najbolje govori o radu koji stoji iza njega.



TKT Fest nastavlja se sa predstavom „Tko je srušio Berlinski zid“ u izvođenju „Histriona“ iz Zagreba.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice