TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2011.
TKT Fest
Izvedena predstava „Derviš i smrt“


Posjetioci TKT Festa sinoć su bili u prilici da pogledaju predstavu Beogradskog dramskog pozorišta ”Derviš i smrt”, autora Meše Selimovića, a u režiji Slobodana Ćustića.



"Derviš i smrt" priča je o Bosni, odnosno o odnosima vlasti i malih običnih ljudi, njihovom mentalitetu-izdaji, osveti, mržnji i ljubavi, a ispričana kroz patnje, uspone i pad glavnog junaka Ahmeda Nurudina, šejha tekije. Citat iz romana „Ja nemam dva srca, jedno za ljubav, drugo za mržnju“ je nešto najčasnije i najveličanstvenije što jedan čovjek može reći.



Ahmeda Nurudina, glavnog junaka romana Meše Selimovića, tumačio je Slobodan Ćustić, dok se se u ulozi Bećira pojavio Miloš Lazić.

- Ovo je jedna unutarnja drama, jedan dijalog sa samim sobom. U romanu “Derviš i smrt” pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovjekove muke - sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi. Osnovni motiv nastajanja ove predstave je moja duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji to radi. U Beogradu je ova predstava jako popularna i čim najavimo izvedbu sve karte budu rasprodate - izjavio je Ćustić.



Glumac Slobodan Ćustić rođen je 1958. u selu Osinja kod Dervente. Završio je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Stalni je član BDP-a, a glumio je i u velikom broju filmova i televizijskih serija. Režirao je petnaestak predstava u amaterskim pozorištima širom Srbije.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice