TUZLARIJE - KULTURA

06.04.2011.
Galerija „Kristian Kreković“
Otvorena izložba slika Trpimira Grgića

Izložba slika Trpimira Grgića, mladog akademskog slikara potkraj mjeseca ožujka postavljena je u Galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli. Riječ je o još jednom u nizu projekata koje zajedno organiziraju Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan „Svetih Petra i Pavla“.



Ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku vidjeti na ovoj izložbi više od tridesetak radova ovog izuzetno talentiranog autora.

Trpimir Grgić je rođen 29. prosinca 1983. godine u Čapljini. Završio je srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijel Jurkić u Mostaru. Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu završio je 2007. godine na slikarskom odjelu u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka. Poslijediplomski studij Ars sacra kod mentora profesora Ante Kajinića završio je 2009. godine. Iako već ima biografiju kojoj bi mnoge starije kolege pozavidjele, već nakon nekoliko razmijenjenih rečenica sa Trpimirom, stječemo dojam da se radi o jednom sasvim običnom mladiću, koji plijeni pozornost svojim vedrim duhom kojeg vješto prezentira i na svojim slikama.

Izložena djela su kombinacija manjih i većih formata, na kojima preovladavaju sakralni motivi, ali i motivi osobne poetike umjetnika. Ovaj put umjetnik se koristio tehnikom akrilika na platnu, ali također ima i nešto djela koja su nastala u kombiniranoj tehnici.

Nije ovo Trpimirov prvi susret sa gradom na zrnu soli, već je i ranije imao priliku izlagati u našemu gradu. Sa nekoliko mladih umjetnika izlagao je prošle godine i u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, a bio je i sudionik Međunarodne likovne kolonije na Breškama.

O utisku na naš grad i prve impresije nakon otvaranja izložbe, sa ne baš puno riječi, ali sa sigurnošću iz duše Grgić nam je kazao: „Drago mi je što sam opet ovdje. Imam osjećaj da se publika u Tuzli razumije u umjetnost i uvijek na izložbe dođu oni koje to istinski zanima. Kada napravim usporedbu sa nekim drugim gradovima, onda se može kazati da tuzlansku publiku umjetnost više zanima, uvijek postavljaju pitanja, raspituju se za slike.“



Slike su nastale u protekle dvije godine i motivi na njima su imaginarni pejsaži koji su umjetnikovo polazište gdje on nastoji da spoji realno i apstraktno i da na samo sebi svojstven način ukombinira jake boje u sve to. Kada si pisac onda kažu da vrijediš onoliko koliko su tvoja djela čitana, onda se za slikara može kazati da vrijedi onoliko koliko su tvoja djela izlagana, jer ako su negdje u malom i skučenom prostoru ateljea onda samo onaj tko ih stvara može u njima da uživa. Stoga, niz Grgićevih izložbi govori u prilog k tomu da njegov umjetnički rad vrijedi.



Imao je sedam samostalnih izložbi – Dubrovnik (Caffe Galerija) 2005., Sarajevo (Collegium artisticum) 2006., Bugojno (Hrvatski dom) 2008., Čapljina – Trebižat (Galerija „Stara škola“) 2009., Mostar (Galerija „Virus“) 2010., Visoko (Zavičajni muzej) 2010., Tuzla (Međunarodna galerija portreta) 2010. godine i više skupnih.

„Trpimir Grgić se svojim slikama potvrđuje kao umjetnik spontanog crteža i slobodnog kolorizma egzotičnih ugođaja. On čini hrabar iskorak gradeći svoje kompozicije putem gotovo agresivno obojenih polja boje kojom još više naglašava svoju inventivno-imaginarnu maštu“, napisao je izmeđuostalog Andrija Seifreid u predgovoru za Grgićevu izložbu slika u sarajevskom Collegium artisticum 2006. godine.

Za one koji vole umjetnosti izložbe su svakako prilika za uživanje, ali i prilika da se čelne ljude upita o trenutačnoj situaciji u kojoj se općenito kultura nalazi. „HKD Napredak je u posljednjih nekoliko godina zasigurno postalo brend ovoga grada iako to nažalost mnogi još nisu prepoznali“, kazao je mr. sc. Nikola Čiča, predsjednik tuzlanskog Napretka i dodao da je i ova izložba pokazatelj da uvijek pokušavamo dovesti neke nove mlade ljude u naš grad i samim tim pomoći mladim umjetnicima što zasigurno i jeste jedna od zadaća Napretka.
I ne možemo ne podjeliti sa našom javnošću i činjenicu da nas je predsjednik Čiča na pitanje o financijskoj potpori obavjestio da je i ove godine odvojeno dosta manje sredstava namjenjenih za kulturu. Ostaje nam da vjerujemo da ćemo uz zalaganja i entuzijazam ljudi koji sve ovo organiziraju i u budućnosti vidjeti još ovakvih izložbi i drugih zanimljivih projekata.

Uz nadu da će u svemu pa i u kulturi doći neka malo bolja vremena, vratimo se još malo Grgićevom zanimljivom umjetničkom radu i stvaranju. Kaže Trpimir za svoj slikarski poziv da ga ispunjava i da uistinu radi ono što voli, ali i sam ne krije niz činjenica koje govore da nije lako biti umjetnik u našoj zemlji.

Očito je u njegovom slučaju ljubav prema umjetnosti nadvladala sve prepreke pa je već u petom razredu osnovne škole pokazao interesovanje prema likovnoj umjetnosti. Talent je bio otkriven, a za sve ostalo kako i sam kaže treba samo puno rada i upornnosti.

Član je ULUBIH od 2010. godine i sudionik je brojnih likovnih kolonija. Radi kao asistent na fakultetu Prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilišta u Mostaru. Trudi se Trpimir da svoje znanje prenese i na svoje studente, ali kako i za sebe kaže da pokušava biti svoj, to obično poručuje i njima. „Večeras sam upoznao jednom mladog, zanimljivog i školovanog slikara koji slika u maniru najvećih slikara moderne danas i ove slike promatram kao jednu ekspresiju duhovnosti. Dublje kada se razmisli, ova priroda i poneki čovjek koji se pojavi u prirodi, ništa drugo nego priča o nama samima ljudima i o prirodi čovjeka“, kazao je između ostalog na ovoj izložbi Fuad Kasumović, akademski slikar iz Tuzle.

Kao što Trpimirove slike zrače vedrinom i pozitivnošću, tako i vi pokušajte u vremenu kada se priroda budi biti poput ovog mladog umjetnika – vedri i raspoloženi, jer kao što umjetnost oplemenjuje dušu tako i vi svojim pozitivnim primjerom pokažite da mjesta vedrim bojama ima i u našemu svakodnevnom životu.

Irena Madžarević

Osmrtnicama ba smrtovnice