TUZLARIJE - KULTURA

05.04.2011.
Narodno pozorište Tuzla
Najava premijere ˝Brehtovi songovi˝


"Brehtovi songovi" u izvođenju Edisa Žilića i Jasminke Pašić premijerno će biti izvedeni u Narodnom pozorištu u četvrtak 7. aprila 2011. godine u 19:30, najavljeno je na današnjoj press konferenciju.



Tuzlanska publika će imati priliku vidjeti nešto novo, mladi glumci uz glumačke pokazuju i glasovne mogućnosti. Radili su sa prof. Lejlom Teskeredžić Bahtijarević, a predstavu izvode uz klavirsku pratnju prof. Zlatana Mujkića.

Tehnički zahtjevnom predstavom, kroz monologe i songove, kazuje se mnogo. I sam Breht je podržavao glumce da ne postanu puko otjelovljenje autorovih i režiserovih ideja.

Bertolt Breht (1898 -1956) najznačajniji je nemački pisac drama, pozorišni teoretičar i liričar 20. vijeka. Jačanje nacizma u Njemačkoj natjeralo je Brehta da ode iz svoje domovine, te da radi na borbi protiv nacizma. Iako su tada spaljivali njegova djela, poslije su, kao i sada, izvođena širom svijeta. Neke od razloga popularnosti njegovih tekstova tuzlanska publika će vidjeti u predstavi "Brehtovi songovi".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice