TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2011.
TKT Fest
Predstava „Jedan Pikaso” o politici umjetnika


U okviru TKT Festa večeras je izvedena predstava "Jedan Pikaso" sarajevskog teatra SARTR-a. Predstavu je režirala beogradska rediteljka Ljiljana Todorović, a glumački duo činili su prvakinja SARTR-a Selma Alispahić i makedonski glumac Meto Jovanovski. Režiju predstave "Jedan Pikaso" uradila je Ljilja Petrović, a autor teksta je Jeffery Hatcher.



Predstava je značajna jer opisuje odnos umjetnosti i totalitarne vlasti. U različitim totalitanim režimima imperativ umjetnosti jeste da nešto učini, jer umjetnik mora govoriti o vremenu u kome živi, te govoriti protiv vremena koje nije dobro.



Radnja drame "Jedan Pikaso" je smještena u 24. oktobar 1941. godine, dan uoči šezdesetog rođendana slavnog slikara. On se nalazi u okupiranom Parizu, u jednom od podruma u kojima nacisti pohranjuju ukradene umjetnine. S njim je gđica Fischer, isljednica Gestapa, koja od Pikasa traži da potvrdi autentičnost svojih slika. Nakon što slikar potvrdi da se unutar skladišta nalaze tri njegove slike, gđica Fischer mu odaje da će slike biti javno spaljene, te mu nudi da spasi dvije od njih tako što će se odreći njihove autentičnosti.



TKT Fest završava se sutra kada je na repertoaru predstava “NAOČALE ELTONA DŽONA”, u izvođenju Gradskog pozorišta „Jazavac“, iz Banja Luke.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice