TUZLARIJE - KULTURA

03.04.2011.
Sinoć u BKC Tuzla
˝Slovenčice˝ održale cjelovečernji koncert


Ženski hor „Slovenčice“, koji egzistira od 2009. godine u okviru Udružena građana slovenačkog porijekla Tuzla, održao je u BKC-u Tuzla cjelovečernji koncert s ciljem promocije slovenačkih pjesama.



Hor „Slovenčice“ na ovaj način je podsjetio na bogatu tradiciju izvođenja slovenačkih pjesama, koje nemamo priliku tako često čuti u programima koncerata u Tuzli. Tako su se na repertoaru našle pjesme "Jaz pa pojdem na Gorenjsko", "Čuk se je oženil", "Gorenjska zdravica", "Glejte, že sonce zahaja", "Lipa" i druge.





Hor je nastupio pod dirigetskom palicom i pratnjom na klaviru prof. Lejle Mulaosmanović i Mirele Ibrahimović Mehanović na harmonici.



Hor „Slovenčice“ okuplja 26 članica, a specifičnost u radu ovog hora ogleda se u tome da neke od članica nisu slovenačkog porijekla, pa se tako slovenački jezik, kultura i muzika u pravom smislu njeguju na Tuzlanskom kantonu, pa i šire. Slovenčice su do sada imale brojne nastupe od kojih izdvajamo i gostovanja u Prijedoru i Zrenjaninu sa kojima je ostvarena izuzetno dobra saradnja.





Gosti na koncertu bili su članovi Slovenskoga društva „Planika“ iz Zrenjanina, pod dirigentskom palicom Daniele Avram. Hor „Planika“ djeluje od samog početka rada društva i na svom repretoaru njeguje višeglasnu horsku muziku sa akcentom na slovenačko horsko stvaralaštvo. Obzirom na višegodišnju pjevačku tradiciju kroz hor „Planika“ prošao je veliki broj pjevača, koje su činili, ali i danas čine mladi ljudi, učenici, studenti i ljubitelji horske pjesme.



Koncert „Slovenčica“ održan je u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice