TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2011.
U BKC-u otvorena izložba “Slovenci u Tuzli”


U Bosanskom kulturnom centru otvorena je izložba radova likovne sekcije Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, pod nazivom „Slovenci u Tuzli“. Likovna sekcija okuplja talentovane građane koji se žele likovno edukovati i izražavati učešćem na brojnim kulturnim događajima.



Ljubiteljima likovne umjetnosti u Tuzli predstavila su se četiri umjetnika: Nada Dobnik, Melada Huseinagić, Borka Jokić i Vlatko Zimmer, svi iz Tuzle. Oni su izložili radove na zadanu temu motiva drvo, kao poseban motiv iz pejzaža. Likovnim izrazom možemo reći da su četiri priče o drvetu u pejzažu i posebno, maštovitim stvaranjem i kombinacijama vizuelnog pejzaža, kao izraz duha svakog autora. Obzirom na slobodu tehnike, umjetnici su djela uradili u tehnikama: aqvarela, akrila, ulja i kombinovanim tehnikama.





Ovom izložbom likovna sekcija obilježava jubilej, 10 godina postojanja i rada, i svojom porukom žele da utiču na očuvanje drveća i šuma u okviru programa Međunarodna godina šuma 2011.



Udruženje građana slovenačkog porjekla Tuzla osnovano je 1993. godine i od tada nastoji da priprema i organizuje kulturne programe, prateći sve manifestacije koje se obilježavaju u matičnoj domovini Sloveniji. Pored likovne sekcije, koja djeluje pri udruženju, osnovane su i još neke kulturne dijelatnost kao što su učenje slovenačkog jezika, upoznavanje i razvoj slovenačke kulture i slično. U sklopu udruženja djeluje i hor “Slovenčice” koji je nakon izložbe izveo cjelovečernji program, o čemu ćete detaljnije moći čitati na našem portalu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice