TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2011.
Na TKT Festu izvedena predstava “Crvena magija”


U okviru IX TKT Festa u subotu je prikazana predstava "Crvena magija". Predstava je rađena u produkciji Centra za kulturu Anton Panov iz Strumice, autor joj je Michael de Gelderod, a režirao je Vlado Milčin.



Jedan od najeminentnijih režisera i dugogodišnji profesor Dramske akademije, Vladimir Milčin, uspio je da dosanja svoj neprekinuti san o Gelderodu i tako nastade "Crvena magija", odlična, uzbudljiva i komunikativna predstava. Vladimir Milčin se dugo, skoro cijeli radni vijek, bavi i povremeno vraća tekstovima Gelderoda, vjerovatno i sam uvjeren u savremenost njegovog pisanja i u primjenjivost na naše slučajeve na Balkanu. Vladimir Milčin pozvao je u goste glumca, estradnu zvezdu, Tonija Mihajlovskog, inače svog nekadašnjeg studenta, kao što ima malo glumaca danas u Makedoniji koji nisu bili Milčinovi studenti i sa ansamblom Strumičkog teatra, prionuo na težak rad probijanja kroz guste slojeve istorijskog-savremenog-smiješnog-gorkog dramskog materijala Mišela De Gelderoda, u djelu "Crvena magija".



Uloge u "Crvenoj magiji" su tumačili Toni Mihajlovski, Angelko Arsova-Melev, Stojan Velkovski, Vanco Krstevski i Tome Mentinov.



Ovo je, inače, prvo gostovanje makedonskog teatra na pozorišnim scenama u Tuzli i u okviru TKT Festa.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice