TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2011.
U Zvorniku promovisana knjiga Hrustana Noćića ˝Zvornik nekada˝




Jučer je u sali Medžlisa u Zvorniku promovisana još jedna knjiga koja govori o prošlosti ovog grada. Knjiga koju je priredio Hrustan Noćić, a na osnovu fotografija austrijskog pukovnika Emila Balcareka, pod naslovom "Zvornik nekada - Autentični prilozi iz zvorničke prošlosti". Promotori: Mustafa Muharemović, Nijaz Burbutović, Hrustan Noćić i doc. dr. Izet Šabotić su prisutnima približili ovu knjigu.

Prvi promotor, Mustafa Muharemović, govorio je o naporima koji su učinjeni u proteklom periodu kada je u pitanju istraživanje historije Zvornika. Također je ukazao na bogatstvo ponuđenog za razumjevanje vremena i života u Zvorniku na početku 20. stoljeća. Nijaz Burbutović prof. historije je govorio o važnosti učinjenog napora Hrustana Noćića za historiju Zvornika.
Hrustan Noćić je naveo da ga je na priređivanje ove knjige motivisala želja da se historijski dokumenti približe javnosti, te doprinese rasvjetljavanju istine o Zvorniku kakav je Zvornik nekada bio, a kakav je nažalost danas.

Direktor Arhiva Tuzlanskog kantona doc. dr. Izet Šabotić je pohvalio marljivost priređivača Hrustana Noćića uz napomenu da je ovim izdanjem nadopunjena historijska praznina o ovom gradu na Drini. Takođe je kazao da su ovo važni historijski izvori koji su nastali slučajno. U svom izlaganju je govorio o važnosti Zvornika za Austro-Ugarsku monarhiju. Uz konstataciju da je svaka od fotografija u ovoj knjizi zasebna historijska priča odaslao poruku "da se moramo brinuti o našoj prošlosti”.

Priredio(la): H.N.                


Osmrtnicama ba smrtovnice