TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2011.
Premijerno izvedena predstava ˝5 minuta˝


Dramska sekcija KŠC-a "Sv. Franjo" Opća gimnazija Tuzla sinoć je na sceni Doma mladih Tuzla premijerno izvela predstavu "5 minuta" poljske autorice Liliane Bardijewske. Riječ je o savremenoj autorici čije su radio drame, dramski tekstovi, prozne knjige prevođene na bugarski, hrvatski, češki, slovački, njemački, finski i engleski jezik.



Predstava "5 minuta" govori o disfunkcionalnoj porodici čiji se stavovi mijenjaju u odnosu prema onome što im nameću mediji, u ovom slučaju televizija. Ona utiče najviše na mladog čovjeka u razvoju koji još uvijek traži svoj lični identitet, na način da mu prikazuje lažne vrijednosti koje bi svako trebao imati, te fiktivne "celebriti" osobe čije se popularnosti mjere time što su se pojavile na nekim reality show-ima, a ne onim čime stvarno te osobe vrijede. U ovoj predstavi svaki od "celebova" doživi svojih 5 minuta slave na način na koji ga tinejđeri vide.



- Raditi na ovoj predstavi bio je pravi užitak za mene. Probe su bile dinamične, vedre i uvijek bismo otkrili nešto novo ma koliko dobro uvježbali neku scenu. Sama predstava je naizgled prepuna komičnih situacija i likova, no kada malo razmislite ona nosi jednu duboku poruku: svi smo mi pod velikim utjecajem medija. Toliko je bitan trend koji nam se nameće da smo ga i sami počeli živjeti bez obzira sviđa li nam se on ili ne. Zbog toga hvala profesorici Ivani što nas je ovom predstavom potaknula na razmišljanje u kakvom to svijetu živimo - kazala je Daria Vilušić, članica dramske sekcije KŠC-a "Sv.Franjo".



Marina Jokić, takođe član dramske sekcije, smatra da igrati u predstavi nije lako, pogotovo kada je vaša uloga potpuna drugačija.

- U trenutcima kada se svi smiju, vi kao glumac morate biti smireni, ali meni to predstavlja izazov. Svaki put kada izađem na scenu, znam da se želim potruditi da pokažem ono što moj lik predstavlja, to je kao neka mala misija. Naša predstava zaista ima dobru tematiku, svaka scena ima svoje značenje i postoje razlozi zašto je baš ta scena na tom mjestu i u to vrijeme. Cilj nam je da kroz komediju ljudima pokažemo kako mediji utiču na nas. Zaista mi je drago što i ove školske godine imamo priliku pokazati našu maštovitost i talente - kazala je Marina Jokić za naš portal.

U predstavi su igrali: Mladen Pejić, Marina Jokić, Daria Vilušić, Mario Šaran, Emina Švrakić, Ivana Šuster, Nikola Andrić, Ivana Perić.
Muzika/ Ton: Mario Lukić
Svjetlo: Aleksandar Bilandžija, Dario Antunović
Asistenti: Enver Hasić, Ines Perkić

Režija/adaptacija teksta: Ivana Milosavljević

17.04.2011.godine učenici će s istom predstavom nastupati na 9. Srednjoškolskom festivalu dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu, koje organizuje Amatersko pozorište "Neretva" iz Konjica.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice