TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2011.
Mješoviti hor UKUD-a ˝Zvonko Cerić˝
Održan Svečani koncert u povodu prve godišnjice postojanja


U povodu obilježavanja prve godišnjice postojanja i rada Mješovitog hora UKUD-a „Zvonko Cerić“ Tuzla, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli održan je Svečani koncert.



Nakon više od tri decenije rada i djelovanja dramskih, folklornih i različitih muzičkih sekcija UKUD-a “Zvonko Cerić” iz Tuzle, 15.04.2010. godine odlukom Upravnog odbora društva osnovan je Mješoviti hor UKUD-a “Zvonko Cerić”. Hor trenutno broji oko 85 članova od 15 do 65 godina starosti. Članovi hora su različite životne dobi od srednjoškolskog uzrasta preko studenata, radnika i penzionera, a zajednički cilj im je muzička umjetnost koja ih spaja i oplemenjuje.



- Dobri odnosi u grupi jedna su od najvažnijih stvari za uspjeh i dobro funkcionisanje hora. Iznimno me raduje što ćemo kroz naše nastupe doprinijeti razvijanju umjetničke scene i na taj način obogatiti kulturni život grada, uticati na njegovo ponašanje i življenje – kaže Nina Zupan, članica Mješovitog hora UKUD-a “Zvonko Cerić”.



Mješoviti hor UKUD-a „Zvonko Cerić“ na koncertu je nastupio pod umjetničkim rukovodstvom prof.spec. Dženana Jusufovića i dirgentskom palicom prof. Jasmina Hasića. Izvedena su djela stranih i domaćih autora raznih muzičkih stilova, tako da je mnogobrojna publika u Ateljeu “Ismet Mujezinović” burnim aplauzom ispratila pjesme “Konjuh planinom”, “Kad ja pođoh na Bembašu”, “Moja diridika”, “Herbestlied” i druge.



Kao gosti na koncertu nastupili su: Vokalni ansambl Iskre, Gradski mješoviti hor Živinice, Komorni mješoviti zbor „Prijatelji“ KŠC-a “Sveti Franjo”, Hor Slovenčice, Gradski vokalni ansambl Tuzlanke i Mješoviti zbor Iuventus Salinarum.



Vokalni ansambl Iskre djeluje i radi u okviru Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Emira Nuhanovića.“Iskrice” gdje god da se pojave, svojim vokalnim sposobnostima oduševljavaju prisutne. Tako je bilo i na sinoćnjem koncertu.



- Rado smo se odazvali pozivu za učešće na ovom koncertu koji je od velikog značaja za naš grad. Želimo da pokažemo i dokažemo da u Tuzli još uvijek živi duh horskog pjevanja i naravno, da se u što boljem svjetlu predstavimo našim građanima. Večeras smo otpjevali pjesme “Sinja magla na mahalu pala” i “Ah što ćemo ljubav kriti”, autora Asima Horozića - kazala je Svjetlana Ibričić, ispred Vokalnog ansambla “Iskre”.

Gradski mješoviti hor iz Živinice postoji već godinu i po dana, a na koncertu su se predstavili izvedbom makedonskih pjesama “Vena” i “Humoreska”, pod dirigentskom palicom Dine Muminovića. Tuzlanska publika i njihov nastup nagradila je dugotrajnim aplauzom. "Naš hor broji 35 članova, a posebno smo sretni što smo nastupili ovdje u Tuzli jer je ovo naše prvo gostovanje van Živinica" – rekao je Dino Muminović, dirigent Gradskog mješovitog hora iz Živinica.



Koncert je bio humanitarnog karaktera, a svojim dobrotvornim prilozima posjetioci su imali priliku pomoći u liječenju našeg sugrađanina, devetnaestogodišnjeg Dine Milanovića.

Nakon koncerta za sve posjetioce priređena je zakuska, a članovi Mješovitog hora UKUD-a “Zvonko Cerić” su nastavili druženje u ugodnom ambijentu restorana “Stari lovac” uz muziku, igru i veselje.



14. maja tekuće godine članovi Mješovitog hora nastupiće na obilježavanju godišnjice Simfonijskog orkestra iz Zenice, gdje će se predstaviti sa nekoliko kompozicija, nakon čega se uslijediti uzvratna posjeta gdje će gosti iz Zenice nastupiti na koncertu koji će biti održan u BKC-u Tuzla.

Još video snimaka i fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice