TUZLARIJE - KULTURA

13.04.2011.
˝Don Juanov osmjeh˝ zajednički projekat pozorišta iz Tuzle i Pečuha


U povodu početka rada na novom koprodukcijskom projektu Narodnog pozorišta Tuzla i Hrvatskog kazališta Pečuh (Mađarska) danas je u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla održana press konferencija.



Prema tekstu Ivice Ivanca a u režiji Nine Kleflin radi se predstava „Odmor za umorne jahače“ ili „Don Juanov osmjeh“. Saradnja tuzlanskih glumaca i Nine Kleflin se na obostrano zadovoljstvo realizuje po četvrti put. Do sada su sarađivali na predstavama „Druga strana“, „Buba i uhu“ i „ Na tri kralja“, koje su izvedene mnogo puta i nakon kojih je prema riječima V.D. direktora Narodnog pozorišta Armina Ćatića, njihova saradnja iz partnerske i profesionalne izrasla u prijateljstvo.

Nina Kleflin rekla je da je riječ o lijepom komadu, rađenom prema tekstu Ivice Ivanca napisanog 1962., i koji je prvi put rađen u Gabeli (Zagreb) i puno puta izveden. Pozorišna publika u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini uskoro će imati priliku da pogleda komad koji se prvi put izvodi u ove dvije zemlje.

Priča o velikom zavodniku i putniku Don Juanu, čovjeku koji u potrazi za ljubavlju i tražeći smisao ljubavi uništava živote mnogih žena, zanimljiva je zbog životnosti i teme koja se ponavlja kroz vrijeme. Don Juana treba razlikovati od Kazanove, ukazala je Nina Kleflin, jer Don Juan se stalno zaljubljuje, pati, i iznova traži onu koja će popuniti prazninu njegovog srca, a Kazanova je hedonista koji uživa u svemu pa tako i u ženskom društvu, bez osjećanja i ljubavnih muka.

Premijera će biti prvo izvedena u Pečuhu, inače gradu pobratimu sa Tuzlom, a zatim u Tuzli 21. i 22. maja.

U predstavi igraju: Slaven Vidaković, Ivana Perkunić, Elvira Aljukić, Milenko Ilijektarević, Midhat Kušljugić i Armin Ćatić.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice