TUZLARIJE - KULTURA

12.04.2011.
Performans ˝Kriv˝
Biografska priča ispričana logikom interneta


Performans pod naslovom "Kriv!" hrvatskog autora Borisa Kadina u produkciji "Via Negative" iz Ljubljane, izveden je večeras u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli. O performansu, koji je do sada izveden u Beogradu, Pančevu, Ljubljani, Dubrovniku i drugim gradovima, kritika je zabilježila da izvođač publiku vodi u potragu za tankom granicom u kojoj fikcija postaje stvarnost.



Kriv! je biografska priča ispričana logikom linka/interneta u kojoj se otkriva lice čovjeka koji je proveo život radeći unutar korporativnih mreža i donoseći odluke koje će utjecati na milijune drugih života. Kriv! je predstava koja balansira na rubu između zbilje i fikcije kroz ekspoziciju "economic hitmena", njegovog osobnog iskustva, njegove životne priče.



Performer vas vodi u potragu za tankom granicom u kojoj fikcija postaje stvarnost. Mi živimo u virtualnom dobu. Mi znamo kako doći do informacije. Mi znamo da potraga nikada neće završiti. Mi znamo da svaka priča ima nekoliko verzija. Kriv! je predstava koja pretvara biblijski kucaj i otvorit će ti se u tipkaj i otvorit će ti se. Kriv! se bavi logikom priznanja. Živimo u korporokratskom sistemu koje je podruštvenilo odgovornost. Ipak mi znamo da iza toga stoji neki čovjek od krvi i mesa. Mi znamo da i on ima obitelj. Mi znamo da odluke koje on donosi imaju realne posljedice i na naš život. Netko mora biti odgovoran. Netko mora priznati odgovornost..



Tridesetjednogodišnji Boris Kadin iz Dubrovnika član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Diplomirao historiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zadru. Performer je slovenske grupe Via negativa s kojom je do sada realizirao četiri projekta, a ujedno je koautor mnogobrojnih scenskih projekata. Također se bavi i video umjetnošću pa je tako njegov eksperimentalni video rad Sanatorij Panopticum bio u službenoj konkurenciji DHF festivala Zagreb 2005., a radi i video radove za potrebe multimedijalnih projekata.

Organizatori performansa su Opština Tuzla i Međunarodna galerija portreta Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice