TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2011.
Nagrađeni najbolji izdavački projekti u 2010. godini
Bosanska riječ iz Tuzle umije prepoznati najkvalitetnije


Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine (UIKBiH) za najbolji izdavački projekat u 2010. godini proglasio je izdavačku kuću Bosanska riječ iz Tuzle i to za “Izabrana djela” autora Šukrije Pandže.

Ovo nije jedina nagrada za ovu “kuću lijepih riječi” jer je specijalnu nagradu Žirija UIK BiH dobilo i djelo “Ultrazvučna dijagnostika abdomena” autorice prof. dr. Slavice Beneš Mirić.

Inače, djelo „Ultrazvučna dijagnostika abdomena“ vrijedan je tekst koji na sveobuhvatan način obrađuje temu ultrazvučne dijagnostike abdominalnih organa. Izuzetno vrijedno štivo potkrijepljeno detaljnim opisima i shemama od velike je pomoći ljekarima koji se tek počinju baviti ultrazvučnom dijagnostikom ovog područja, ali i praktičarima raznih specijalizacija.

- Bila sam među prvim ljekarima koji su 70-tih godina prošlog stoljeća radili ultrazvučnu dijagnostiku, u vrijeme kada se ona tek počela primjenjivati kod nas, stoga je motiv za nastanak ove knjige bila upravo željela da ta znanja i iskustva ne ostanu nazabilježena. Prenijeti nekome znanje na pristupačan način je neprocjenjivo, ali je uspjeh koji se na kraju dobije za mene je izuzetno velika nagrada, kazala je prof. dr. Slavica Beneš Mirić navodeći da se knjiga može koristiti kao bazični vodič za UZ dijagnostiku patoloških stanja organa abdomena.

Svečana dodjela nagrada upriličena je na Svjetski dan knjige - 23. april koji je ujedno proglašen i Danom umjetnosti i kulture BiH. O nagradama je odlučivao žiri UIK-a BiH u sastavu prof. dr. Hanifa Kapidžić Osmanagić, Mirsad Bećirbašić, Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović i Šimo Ešić.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice