TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2011.
Održan zajednički uskrsni koncert
˝Srbadija˝ oduševila tuzlansku publiku


U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, katolička i pravoslavna crkva u Tuzli organizovale su zajednički uskrsni koncert koji je održan u Narodnom pozorištu u Tuzli. Učestvovali su: Hor "Srbadija" iz Bijeljine, SCPD "Njegoš" Tuzla, zbor Prijatelja Katoličkog školskog centra "Sv.Franjo" Tuzla i zbor mladih "Iuventus Salinarum" Tuzla.



Koncert je započeo predstavljanjem hora “Srbadija” iz Bijeljine čiji su članovi zasigurno ostavili najbolji utisak na sinoćnjem koncertu. Hor je nastupio pod dirgentskom palicom Jelene Trakilović i prof.dr. Desanke Trakilović koja je i inicijator zajedničkog muziciranja u Tuzli u čast Uskrsa. Hor “Srbadija” je osnovan 1899.godine, a profesorica Desanka ga je ponovo pokrenula 1992.godine. Upornim radom postigli su izvanredne rezultate i vlasnici su mnogobrojnih svjetskih priznanja i nagrada. Trenutno zauzimaju 5.mjesto na svjetskoj rang listi u kategoriji tradicionalnog pjevanja koju je formirao Interculture Foundation – Musica Mundi. Ovaj ansambl će 7.maja sa kraljevskim orkestrom iz Beograda imati cjelovečernji koncert u Tuzli. “Osjećajte se svi pozvanim” – poručili su iz “Srbadije”.



Zbor "Iuventus Salinarum" iz Tuzle osnovan je 1997.godine s četvero framaša, da bi se broj iz godine u godinu povećavao, tako da sada u zboru pjeva 20 članova. Na koncertu su izveli duhovne pjesme “Aleluja” i “Regina coeli laetare” uz dirigovanje Zlatka Špoljarevića.



Srpsko crkveno pjevačko društvo “Njegoš” iz Tuzle prije rata okupljalo je širok krug članstva i predstavljalo je značajan dio muzičkog života našeg grada. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu rad društva prestaje, da bi sa muzičkim aktivnostima ponovo počeli 2003.godine. Vođa hora, koji broji deset članova, je prof.mr Branislava Popović. Na koncertu su otpjevali pjesme “Molitva mi” i “Hristos vaskrese” u pratnji dirigentice Evice Cerić.



“O rex Gloria”, “Na nebu zora rudi”, “Agnus dei” samo su neke od pjesama s kojima su se predstavili članovi Kamernog mješovitog zbora “Prijatelji” Katoličkog školskog centra “Sv.Franjo” u Tuzli.



Na kraju prelijepe večeri posjetiocima su podijeljena šarena jaja.



S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice