TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2011.
Peti festival studentskog teatra BiH
Nagrada za originalnost predstavi ˝Eneida˝ ADU Tuzla


U okviru Petog festivala Studentskog teatra BiH, koji je održan od 13. do 15. maja u Prozoru-Rami, žiri je imao priliku da vidi tri studentske predstave koje su nastale iz nastavnog procesa na akademijama.

Imajući u vidu propozicije Festivala i nemogućnost da sve akademije budu viđene na ovogodišnjem Festivalu, te objektivne okolnosti nastale preseljenjem Festivala u novu sredinu, žiri je odlučio da ocjeni predstave kriterijumima koji su prije svega utemeljeni u nastavnom procesu.

Shodno tome, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za izuzetni sklad kolektivne igre, izraženu kroz scenski pokret, dodijeli studentskoj predstavi "Kil Bil" Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva.



Nagrada za originalnost u prevođenju antičke forme u savremeni govorni izraz, dodijeljena je studentskoj predstavi "Eneida" Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, dok je pohvaljena umjetnička hrabrost Gavrila Jovanovića, da kroz izuzetno tešku monodramsku formu progovori o isto tako teškim vremenima koji su bili dio naše prošlosti.

Žiri ovim nagrada nije želio da rangira viđene predstave, već da ih ocijeni kroz njihovu suštinu, smatrajući ih pobjednicima, jer se ovaj festival ipak desio uprkos svemu, saopćio je žiri Festivala.


Priredio(la): Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice