TUZLARIJE - KULTURA

13.05.2011.
Premijerno izveden ulični performans ˝Busingo˝


Grupa performera Pozorišta mladih Tuzle, nakon višemjesečnog rada, premijerno je izvela performans “Busingo” na ulicama Tuzle. Uličnom performansu u Tuzli i BiH se gotovo ne pridaje pažnja, tako da su mladi umjetnici bilo pravo osvježenje za sve one koji su se u petak uveče zatekli na Korzou.





- U okviru dramskog studija u januaru mjesecu održali smo kasting na koji je došla grupa koja je večeras izvela performans. S njima je radio kolega Damir Mahovkić, apsolvent produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, koji je znanje o performansu sticao u Italiji i odlučio je da ga prenese našoj grupi. Naša misija je zaljubljivanje djece i mladih u pozorišnu umjetnost, a to ćemo najbolje ostvariti u direktnom kontaktu sa publikom na ulici - rekao je Adnan Mujkić, trener i edukator u Pozorištu mladih Tuzle.



Busingo priča zapravo podrazumijeva fizičke instalacije u prostoru, kroz govor tijela, pantomimu i pokret. Umjetnici se pretvaraju da su zaleđeni do onog trenutka kada im se publika približi i dođe u kontakt s njima.



Performeri su bili: Amila Beširović, Jasmina Dedić, Azrinka Kavgić, Almedina Kunić, Dina Zerem, Irma Imamović, Anela Malohodžć, Amra Čamdžić i Samra Fočić.



Nakon Tuzle, performans “Busingo” bice prikazan u Smederevu na festivalu uličnog performansa.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice